Gündem Haber Girişi : 14 Ekim 2013 01:35

Erzurum'da kurban manzaraları...

Erzurum'da kurban manzaraları...
Bayrama bir gün kala kurban pazarlarında da hareketlilik yaşanmaya başladı.
Cem BAKIRCI'nın haberi...

EKSİ25HABER / ERZURUM - Bayrama bir gün kala kurban pazarlarında da hareketlilik yaşanmaya başladı. Kurban alabilmek için pazarlara akın eden vatandaşlar ile satıcılar arasında yoğun pazarlıklar yaşandı. Özellikle dün sabah saatlerinde başlayan yoğunluk gün boyu sürerken, vatandaşlar kurban fiyatlarının önceki yıllara göre düşük olmasından ötürü memnun olduklarını ifade ettiler.
Kurban pazarlarında bayram canlılığı yaşanıyor. Bayrama bir gün kala başlayan hareketlilik, günlerdir siftah yapamayan kurban satıcılarının az da olsa yüzünü güldürdü. Satıcılar, ellerinde kalan kurbanlıklarını bugün satmayı düşündüklerini belirterek, "Yaşanan yoğunluğun ve hareketliliğin satışlara dönüşmesini bekliyoruz. Bugün önceki günlere göre biraz daha piyasa hareketlendi, inşallah arefe günü kurbanlarımızı satarız" dediler.

Kurbanlıkları alan vatandaşlar, kurbanlık hayvanları kesim yapılacak bölgelere götürebilmek için kamyonlara yerleştirilmesi sırasında yaşanan olumsuzluklar ise Palandöken'in objektiflerine yansıdı. Kurbanlık hayvanların sopa darbeleriyle kamyonlara bindirilmesi yürekleri burkanken, bazı vatandaşlar da "Kurbana eziyet çektirmeden nakliye araçlarına bindirin, Allah'tan korkun" diye tepki gösterdi.

GELİN ADAYLARI KOÇLARINA KAVUŞTU

Öte yandan kurban bayramlarının Erzurum'daki değişmez geleneği olan "gelin adayına koç gönderme" adetini yerine getirmek isteyen damatlar ise "gelin koçunu"nu süsleyip, gelin evine gönderdiler.
Fiyatı 500 ile bin TL arasında değişen kurbanlık koçlar, damat adayının evinin önünde sırtına seccade, alnına süs, ayak bileklerine kırmızı kurdele, balon bağlanıp, boynuna da ziynet eşyası takılarak, gelin adayının evine gönderiliyor. Kurbanlık koçun beğenilmemesi ise nişanın bozulmasına neden olabiliyor.
Geleneğe göre gelin tarafına önceden kurbanlık koçun götürüleceği haber veriliyor. Gelin adayı ve ailesi kurbanlık koçu getirenleri karşılayıp, evde kahve içmeye davet ediliyor.  Kurbanlık koç gelin adayı veya ailesi tarafından hediyeler ile birlikte teslim alınıyor. Bayramın ilk gün kurbanlık koç kesilip, etinden bir parça damat adayının evine gönderiliyor.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.