Gündem Haber Girişi : 25 Şubat 2014 11:15

Erzurum yeni bir meydana daha kavuşuyor...

Erzurum yeni bir meydana daha kavuşuyor...
Meydanı bulunmayan Erzurum'a, Yakutiye Kent Meydanını ile ilk meydanı kazandıran Ali Korkut, Gürcükapı Camii ile Ehmal Camiini birbirine kavuşturacak projeyle şehre ikinci kent meydanını kazandıracak.
EKSİ25HABER / ERZURUM - Meydanı bulunmayan Erzurum'a, Yakutiye Kent Meydanını ile ilk meydanı kazandıran Ali Korkut, Gürcükapı Camii ile Ehmal Camiini birbirine kavuşturacak projeyle şehre ikinci kent meydanını kazandıracak. Yakutiye Belediye Başkanı ve Ak Parti Başkan Adayı Ali Korkut, iki eseri birbiriyle buluşturacak projeyle şehrin merkezinde nefes alınabilecek alan oluşturacaklarını söyledi. 2013 fiyatlarıyla yalnızca kamulaştırma maliyeti 21 milyon lirayı bulan proje için Mayıs ayında düğmeye basılacak. 
Yeniçeri Ağası Zakreci Ali Ağa tarafından yaptırılan, bulunduğu semt adıyla bilinen Gürcükapı Camii ile Ehmal camiini kavuşturacak proje gün sayıyor. Yakutiye Belediye Başkanı ve Ak Parti Başkan Adayı Ali Korkut, Erzurum'a ikinci meydanı kazandıracağını söyledi. İkinci bir tarihi meydana imza atmaya hazırlanan Ali Korkut, "Erzurum tarihi değerleriyle adeta bir hazine üzerinde oturmaktadır. Ancak bu hazine bizim dönemimize kadar saklı kalmıştı. Allah'ın izniyle tarihi hazinelerimizi gün yüzüne çıkaracağız ve şehrimize artı değerler katacağız. Gürcükapı veya diğer adıyla Aliağa camiyi çevreleyen meydan çalışmamızda bunlardan biri olacak. Aliağa camini Ehmal cami ile birleştireceğiz. Alanı tamamen açarak rahat nefes alınmasını sağlayacağız. Yine buradaki mezbele görüntü, yani görüntü kirliliği kalkacak. Kot farkını da değerlendirerek burada tek katlı, dokuya uygun dükkanlar yapacağız. Ticareti devam ettireceğiz" dedi.
İmza attığı projeler ile Erzurum'da tarihi eserlerin yeniden doğuşunu sağlayan şehrin Mimar belediye başkanı Ali Korkut'un 2014 projeleri arasında yer alan, Gürcükapı camii çevre düzenlemesi ve peyzaj projesinin kamulaştırma bedeli 21 milyon lira. Korkut, "Yaptığımız her iş ile Erzurum'a kazandırıyoruz. Bizim çalışmalarımız, şehrin ekonomisini doğrudan ilgilendiren ve süreklilik arz eden özelliklere sahip. Doğru işleri yaparak şehrin kalkınmasını sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
TARİHİ MEYDAN ORTAYA ÇIKACAK
Gürcükapı Camisi ile Ehmal Camiini birleştirecek proje ile öncelikli olarak tarihi meydan ortaya çıkacak. Projenin ön gördüğü şekliyle keşmekeş bir görünüm arz eden mevcut görünüm gidecek, yerine tarihi eserleri saran güzel bir görünüm oluşacak. Gürcükapı camii çevresinin açılmasıyla çevresel değer oluşumu sağlanacak. Erzurum'un mevcut ticari kapısı olarak da görülen Gürcükapı semti aynı zamanda yeniden tanımlanmış olacak.
GÜRCÜKAPI CAMİİ TARİHÇESİ
Erzurum Gürcü Kapı (Aliağa) Camii, 1608 yılında Erzurum'daki Yeniçerilerin başı Zakreci Ali Ağa tarafından Erzurum ili merkezinde yaptırılmış, Osmanlı mimarisi özelliklerine sahip tarihi bir camidir. (Aliağa) Camii'', Erzurum ili Yakutiye merkez ilçesi Aliağa Mahallesinde olup, halk arasında bulunduğu semtin adıyla, Gürcükapı Camii olarak anılmaktadır.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.