Politika Haber Girişi : 18 Kasım 2013 19:25

Kılıç: Başbakan'ın belediyecilikten gelmesi Türkiye için büyük bir şanstır...

Kılıç: Başbakan'ın belediyecilikten gelmesi Türkiye için büyük bir şanstır...
AK Parti Erzurum İl Başkanı Murat Kılıç, "Başbakanımızın, yerel yönetimleri ve yerelde siyaseti iyi bilmesi Türkiye için bir şanstır" dedi.
EKSİ25HABER / ERZURUM - AK Parti İktidarının 2005 yılında yeni bir belediye yasası hem şimdi çıkarılan büyükşehir belediye yasasıyla birlikte belediyelerin daha güçlü hale gelmesinin sağlandığını anlatan Başkan Kılıç, "Türkiye aşağı yukarı 2005 yılına kadar nerdeyse 80 yıl 1580 sayılı bir belediye yasasıyla idare edildi ve 2005 yılında 5393 sayılı yeni bir belediye yasası getirildi. Biliyorsunuz yeni çıkarılan bu Büyükşehir Yasasıyla da hem büyükşehirlerin yeniden düzenlenmesi, yetki ve görev sorumluluk alanlarının değiştirilmesi suretiyle hakikaten adem-i merkezi bir anlayışa sahip oldu. Modern bir belediyecilik anlayışı getirilmeye çalışıldı. Hizmetlerin tek elden yapılması suretiyle kaliteli, nitelikli bir belediyecilik yapılmasının önü açılmış oldu. Bu yapılan değişiklerle konuya Sayın Başbakanımızın böyle bir bakışı var bunu bilmek lazım. Siyasetin yerelde başladığını kalkınmanın yerelde başladığın, demokratikleşmenin de ilk adımının, ilk basamağının yerelde siyaset olduğunu defalarca kendileri ifade ettiler. Bizde meseleye böyle bakıyoruz. Elbette siyasetin ilk basamağı yereldir, demokratikleşmenin ilk basamağı yerelde siyaset yapmaktır. Bu anlamda Türkiye'de çok farklı noktalara gelindiğini söylememiz lazım. Geçmişte istismar edilen bir belediyecilik anlayışı vardı" diye konuştu.
AK Parti öncesi sadece işsizlere iş bulma kapısı olarak görülen bir belediyecilik anlayışının hakim olduğunu anlatan AK Parti İl Başkanı Kılıç daha sonra şunları kaydetti; "Artık belediyeler istedikleri gibi personel alıp ve sadece istihdam kapısı olarak belediyeleri görme anlayışı tamamen ortadan kalktı. Popülizmden uzak tamamen gerçeklere dayalı bir belediyecilik anlayışı getirilmiş oldu. Tabi bu bizim için bir şans. Sayın Başbakanımızın belediyeciliği çok iyi biliyor olması hem Türkiye için hem belediyelerimiz için büyük bir şans. Sayın Başbakanımızın başkanlığında yapılan bu değişiklikler, Türkiye'de belediyeciliğin önünü açmıştır. Tabi modern belediyecilik dediğiniz zaman belediyeciliğin tanımı ve görev alanları çok geniş. Özellikle son yapılan değişikliklerle de iyice genişledi. Ben şöyle düşünüyorum; insanın var olduğu, insanın ihtiyaç duyduğu yerde belediye vardır, olmalıdır. Şehirlerde her alanda belediye olmalıdır. Sosyal, kültür hizmetleriyle, yoksullara yaklaşımıyla, kentlerin modern görüntüye sahip olmaları anlamında, ulaşım da aklımıza gelen her alanda belediyeler mutlaka sorumluluk üstlenmelidirler. 'Ben bu işin sahibiyim' demeli ve meseleye böyle bakmalıdırlar. Türkiye aslında bu yerel yönetimlerin güçlenmesiyle beraberde bu adem-i merkezi anlayışıyla, yerelde güçlü yönetimlerle çok daha kolay yönetilebilir. Çünkü merkezden idare zor bir iştir. Birçok yanlışlara sebep olabilir, işlerin ağır aksak yürümesine sebep olabilir ama yerelde meselelerin takibi, yerelde sıkıntıların çözümü, yerelde işlerin takibi çok daha kolaydır. Biz özellikle önümüzdeki yıllarda belediyelerimizin çok daha güçlü hale geleceğine inanıyoruz ve ilerde belki çok daha farklı anlamlarda belediyelerin hizmet etmesinin imkânı oluşturulacak. Ama mutlaka belediyelerin, belediyeleri idare eden yöneticilerimizin şu anlamda meseleye bakması lazım; insanın var olduğu, ihtiyaç duyduğu her alanda belediye olmalıdır. İnsan nerede varsa, insanın insana dair sıkıntıları nerede varsa, mutlaka belediyeler orada çözüm üretmelidir. Bu, işsizlikten tutun da şehirlerin gelecek vizyonlarının oluşturulmasından, şehre yabancı yatırımların gelmesinden, her alanda belediyeler hizmet etmelidir, kendilerini sorumlu hissetmelidir." Şeklinde konuştu.
"Artık ülkeler arasında rekabet olduğu gibi şehirlerarasında da rekabet var" diyen Başkan kılıç daha sonra şunları kaydetti; "Türkiye'de de şehirler kendi aralarında yarış yapıyorlar. Biz bu yarışta Erzurum olarak geri kalmamalıyız. Burada da tabii ki başarıyı yakalamış şehirleri hakikaten bizler de örnek almalıyız. Onlar nasıl bu başarıyı yakaladılarsa bizler de daha iyisini yapmak konusunda rekabetin içerisinde var olmalıyız. Bizim belediyecilik anlayışımız bu. Ak Parti olarak da Türkiye'de belediyeciliği bu anlamda en güzel şekliyle uygulayan belediyeler Ak Parti belediyeleridir. Bugün başkalarının elindeki belediyelerle, Ak Partinin elindeki belediyeleri mukayese ettiğimizde yönetim anlayışlarını, şehirlerdeki farklılıkları, değişiklikleri, yenilikleri mutlaka göreceksiniz. Yani Ak Parti bu işte belediyecilik noktasında bu işin uzmanıdır, ihtisas sahibidir. Bunda Sayın Başbakanımızın da etkisi, katkısı çok büyüktür ve Ak Parti'nin belediyeciliğe bakışıyla da Türkiye'de belediyecilik hakikaten çok daha iyi noktalara gelmiştir bundan sonra da gelmeye devam edecektir."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.