Gündem Haber Girişi : 13 Aralık 2014 12:07

Kaçak elektriğin faturasını dürüst vatandaş ödeyecek...

Kaçak elektriğin faturasını dürüst vatandaş ödeyecek...
Kaçak elektriğin faturası yine ödemesini zamanında yapan vatandaştan çıkacak. Vatandaşın yıllık kaçak ödeme faturası 155 liraya çıkacak.
Kaçak elektrik kullanımı yüzünden ortaya çıkan faturanın büyüklüğü 400 milyon lira. Bu miktarın Türkiye'deki 35 milyon aboneye pay edilmesine karar verildi.

KAÇAKI DÜRÜST VATANDAŞA ÖDETİYORLAR

Devletin sırtındaki kayıp kaçak yükünü azaltmak için Türkiye'deki elektrik dağıtım bölgeleri özelleştirildi. Özelleştirmeyle devletin kasasına 12.7 milyar dolar girerken, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da ihaleyi kazanan şirketlerin kaçağı düşürme çabaları sonuç vermedi. Kaçak elektrik kullanımını azaltması için özelleştirilen Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin fatura tahsil edememesi üzerine yeni bir düzenlemeye gidildi.

TAHSİLAT YAPAMAYINCA YENİ DÜZENLEME

Bugün gazetesinin haberine göre, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Siirt ve Mardin'de tahsilat yapamayan dağıtım şirketinin kayıp kaçak oranı 12 puan artırıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, bu illerdeki kaçak elektrik hedefini yüzde 59,03'ten yüzde 71,07'ye çıkardı.

35 MİLYON ABONEYE YÜKLENİYOR

Bu illerde tahsil edilemeyen elektrik parası sebebiyle 12 puanlık kayıp kaçak artışının 400 milyon liralık bedelini yine düzenli fatura ödeyenler karşılayacak. Ödenmeyen 400 milyon lira 35 milyon elektrik abonesine bölünerek aylık olarak faturalardan kesilecek.

DÜRÜST VATANDAŞ 155 LİRA ÖDEYECEK

Daha önce de tahsil edilemeyen 4 milyar liralık elektrik faturası vatandaş başına 144 TL olarak yansıtılmıştı. Bu 400 milyon liralık yeni yük ise vatandaşa 11.5 liralık yeni bir yük getirecek. Yani dürüst vatandaş yıllık 155 lira haybeden para ödeyecek.

YARGITAY KARARINA RAĞMEN

Yargıtay'ın elektrik dağıtım şirketlerinin vatandaşlara ve şirketlere gönderdikleri faturalara "kayıp-kaçak bedeli ve sayaç okuma bedelini yansıtmasının" hukuka uygun olmadığına karar vermişti. Kaçak elektrik ve fatura ödememe alışkanlığını çözmek için Diyanet İşleri Başkanlığı Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şanlıurfa'da cuma hutbelerinde bu konuya dikkat çekmişti.

Haberler.com
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.