Gündem Haber Girişi : 29 Şubat 2016 02:08

İşte 2015'te yakalanan kaçak sigara sayısı...

İşte 2015'te yakalanan kaçak sigara sayısı...
Geçen yılın başında yüzde 11.7 olan Türkiye'deki kaçak sigara oranı, yılın son çeyreğinde artış gösterdi. Kaçak sigaranın en yaygın olduğu üç şehir ise Van, Batman ve Diyarbakır oldu
EKSİ25HABER / ERZURUM - Terör örgütleri ve birçok illegal yapılanmanın önemli gelir kaynaklarından olan sigara Kaçakçılığına dair yapılan bir araştırma, sigara kaçakçılığının yeniden artmaya başladığını ortaya koydu. MS Intelligence adlı araştırma şirketinin 'Boş Paket' adlı araştırmasına göre 2015'te yüzde 11.7'ye geriletilen kaçak sigara oranı, 2015'in son çeyreğinde  yüzde 13.3'e yükseldi. Araştırmanın sonuçlarına göre kaçak sigaranın en yaygın olduğu üç şehir; Van (yüzde 45.3), Batman (yüzde 44.1) ve Diyarbakır (yüzde 39.9) oldu. 
Ülke genelinde ele geçirilen toplam kaçak sigara verilerinin de paylaşıldığı araştırmada, toplam kaçak sigara sayısı 143 milyon 239 bin 425 paket olarak gösterildi. Kaçak sigaraların en çok yakalandığı iller ise Şanlıurfa (10 milyon 303 bin 903 paket), Van (9 milyon 956 bin 384 paket), Adana (9 milyon 120 bin 276), İstanbul (7 milyon 896 bin 513 paket) olarak öne çıkıyor.
Tütünde de artış var
Araştırmaya göre Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Erzurum, adıyaman ve Elazığ, sigara kaçakçılığında Türkiye ortalamasının üzerinde olan şehirler. Araştırmaya göre, Türkiye'deki kaçak sigara pazarında en büyük pay yüzde 35.4 ile Bulgaristan'da üretilen ve Türkiye'de yasal satışı olmayan sigara firmasına ait.
Araştırmaya göre tütün kaçaklığı da yaygınlaşmaya başlamış durumda. İstanbul'da yaklaşık 6 bin noktada açık tütün satışı yapılılıyor. Son zamanlarda açık tütünün makaron içine doldurularak sigara şeklinde satışı da yaygınlaştı. Açık tütün satışı yapılmasına sadece idari para cezası verilmesi ve konunun hangi merciler tarafından takip edileceğinin net olarak ifade edilmemesi, problemin her geçen gün büyümesine ve devletin vergi kaybının artmasına yol açıyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.