Kültür Sanat Haber Girişi : 21 Ağustos 2013 14:52

İstanbulkapı'da peyzaj çalışması başladı...

İstanbulkapı'da peyzaj çalışması başladı...
Erzurum tarihinde, ticari geçmişinde büyük yere sahip İstanbul Kapı için hazırlanan proje uygulamaya konuldu.
Erzurum tarihinde, ticari geçmişinde büyük yere sahip İstanbul Kapı için hazırlanan proje uygulamaya konuldu. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Osmanlı Paşası Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1876-1877 yıllarında, şehrin güvenliği amacıyla yaptırılan İstanbul Kapı'nın çevresinde uygulanacak projenin ilk ayağı olarak peyzaj çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Korkut, tarihi bir bir gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
Erzurum'un en önemli tarihi mekânlarından biri olan İstanbul Kapı, başıboş kişilerin mekânı haline gelmiş. İstanbul Kapı konusundaki ilgisizlik vardı. Ahmet Hamdi Tanpınar, Erzurum için 'dört kapılı şehir' diyor, meşhur 'Beş Şehir'inde. Eski çağlarda ve Ortaçağ ile Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Erzurum'u düşman işgaline karşı koruyan surlar toprak tabyalar ile şehre 4 ana yönden giriş ve çıkışları sağlayan kapılar, tarih boyunca düşman yağmasından korunmasına rağmen, çarpık yapılaşmadan kendisini kurtaramadı. Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Erzurum, bünyesinde barındırdığı yüzlerce tarihi mekânın yanında kapılarıyla da tarihe ışık tutuyor. Yıllarca Anadolu'nun uç kumandanlığını yapan Erzurum'da, düşman saldırılarından korunmak amacıyla onlarca kapı yapılmış.
Bakımsızlık ilgisizlik yüzünden tarihi kalıntı görünümü veren İstanbul Kapı, Yakutiye Belediyesi tarafından yapılan çalışmayla adeta yeniden doğmaya hazırlanıyor. Görevde olduğu süre içerisinde birçok tarihi eserle ilgili çalışmalar yürüten Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, hiçbir tarihi eserin yok olmasına gönüllerinin razı olmayacağını söyledi. Ali Korkut, "Görevde olduğum süre içerisinde tarihi eserlerle ilgili ciddi çalışmalara imza attık, atmaya da devam edeceğiz. Yakutiye Kent Meydanı ile Yakutiye Medresesi'ni insanla buluşturabildik. Üç Kümbetler Projemizle daha büyük adımlar atılıyor. Gürcükapı Cami çevresi için proje hazırladık, kaynak çalışmalarımız sürüyor. Kapılarıyla ünlü bir şehirde yaşıyoruz, bu kapıların tamamı bizim sınırlarımız içerisinde yer alıyor. İstanbul Kapı için çalışma başlattık. 1.2 trilyona mal olacak proje ile bu kapı adeta yarınlara kapı aralayacak" dedi.
Ali Korkut, düne kadar Erzurum'da tarihi eserler ile ilgili çalışma yapılmadığını hatırlatarak "Bugün tarihe ve Erzurum'un incisi tarihi eserlerine sahip olan bir anlayış var. Biz bu anlayışı ortaya koyduk. Bir belediye başkanı olarak daha fazlasını da yapmaya talibiz. Ancak tarihi eserlere duyarlılığı olan çevrelerinde teşekkürlerini esirgememelerini istiyoruz. Düne kadar Erzurum'da tarihi eserler yok oluyor, sarhoş mekanı oldu denilen yerlere biz sahip çıktık. Tarihi eserlerin geçmişimiz, geçmişten gelen mührümüz olduğunun bilinciyle çalışıyoruz. Ama bu geçmişi şehrin ekonomisini çeviren ekonomik enstrümana dönüştürmek gerekiyor. Biz bu çalışmaları yaparken bu şehri düşünen, endişe eden insanların her türlü desteğini, ilgisini ve teşekkürünü beklemek de yanlış olmaz diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.