Gündem Haber Girişi : 12 Kasım 2013 01:07

Işığı görmek için gece gündüz deliyorlar...

Işığı görmek için gece gündüz deliyorlar...
Ovit, Kop ve Dallıkavak tünellerinde hummalı çalışma? Yüzlerce işçi tünellerin ucundaki ışığı görmek için gece ? gündüz çalışıyor...
Levent AKPINAR'ın Özel Haberi...

EKSİ25HABER / ERZURUM - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'yle Kuzeydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'ni birbirine bağlayacak olan Ovit, Kop ve Dallıkavak tünellerinde hummalı çalışma? Yüzlerce işçi tünellerin ucundaki ışığı görmek için gece ? gündüz çalışıyor
Erzurum'da dağlar tünellerle aşılıyor. Yapıldığında Türkiye'nin en uzun tüneli ünvanını kazanacak olan Erzurum-Rize karayolundaki Ovit, ile geçtiğimiz yıl temeli atılan ve Türkiye'nin en uzun ikinci tüneli olma özelliğine sahip olacak olan Erzurum-Bayburt karayolundaki Kop tünellerinde çalışmalar aralıksız devam ediyor

132 YILLIK HAYAL GERÇEKLEŞİYOR, OVİT GEÇİT VERECEK

Karadeniz'i Doğu'ya ve Güneydoğu'ya yaklaştıracak olan ve yaklaşık 132 yıldır bölge insanının hayallerini süsleyen Ovit Tüneli'nde çalışmalar aralıksız devam ediyor. Erzurum-Rize Karayolu'nda yapımına başlanan ve 2015'de tamamlanacak olan Ovit Dağı Tüneli bitirildiğinde Türkiye'nin en büyük dünyanın da üçüncü büyük tünelleri arasında yer alacak. Ağustos 2012'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan tünel projesi'nde yaklaşık 300 kişi çalışıyor. Uzunluğu 14.7 kilometre olacak tünelin bağlantı yollarıyla birlikte 17 kilometreye çıkması planlanıyor. Çift tüpten oluşan tünelde bugüne kadar karşılıklı olarak toplam 6 bin metre kazının tamamlandığı bildirildi. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yılın 6 ayı trafiğe kapanan Kop Dağı artık sürücülerin kabusu olmayacak.

KOP'TA 1000 METREYE ULAŞILDI

Tamamlandığında Türkiye'nin en uzun ikinci tüneli unvanına sahip olacak. 6.5 kilometre uzunluğunda olması planlanan  Kop Dağı Tüneli çift tüpten oluşuyor. Tünelde 4 aynada çalışma devam ederken toplam1150 metre tünel  kazısı gerçekleştirildi. 200 kişinin istihdam edildiği tünelde 24 saat aralıksız çalışmalar devam ediyor.
319 milyon lira keşif bedelli Kop Tüneli tamamlandığında Erzurum- Bayburt arasındaki mesafe 6 kilometre kısalarak bir saatlik mesafeye düşecek. Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, yaz kış çalıştıklarını özellikle kış mevsiminde geçit vermeyen bu dağların biran önce tünellerle aşılması için büyük çaba sarfettiklerini söyledi.
Hem Erzurum tarafından hemde Bayburt tarafından çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü belirten Altıok "Burada 200 kişilik bir ekip 24 saat esasına göre çalışıyor. 2015 yılında Kop geçidi tünelleri tamamlanarak hizmete açılacak. Böylece Erzurum ve Bayburt arasında kış aylarında kesintisiz ve güvenli bir geçiş sağlanacak" diye konuştu.
Kop geçidinin Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgele'nin önemli geçiş noktalarından birisi olduğunu da hatırlatan Karayolları Bölge Müdürü,"Karadeniz'i doğuya ve güneye bağlayan önemli bir geçiş noktası olan Kop Geçidi'nin 2 bin 400 metre olan rakımını 2 bin metreye düşürdük. Tünelerdeki yollar duble olacak. Bu da Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerindeki araç trafiğinin daha hızlı ve güvenli olmasını beraberinde getirecek." dedi.

DALLIKAVAK GEÇİŞİ ARTIK KABUS OLMAYACAK

Erzurum'un İspir ilçesiyle Rize'nin İkizdere ilçesi arasında yapına geçen yıl başlanan Dallıkavak Tüneli'nde de çalışmalar devam ediyor. 2 bin 150 metre tünel kazının tamamlandığı Dallıkavak tünelinin 7 bin metre uzunluğunda olması planlanıyor. 180 kişilik bir ekibin aralıksız çalıştığını belirten Karayolları 12 Bölge Müdürü Şenol Altıok, "Ovit Tüneli'nin bir devamı olarak gördüğümüz Dallı kavak tüneli en hızlı ilerlediğimiz tüneller arasında"dedi.  Çift tüpten oluşan tünelde 4 aynada da çalışmaların sürdüğünü ifade eden Altıok, 2150 metre tünel kazısı tamamlandı. Kış mevsiminde de çalışmalara ara vermeyeceğiz. Tünelleri en hızlı şekilde bitirip vatandaşın hizmetine sunmak istiyoruz. Karla mücadelede sıkıntı çektiğimiz Dallıkavak Geçişini de tünelle aşıyoruz. Bu tüneller gerek mesafede azalmalara gerek se ekonomiye kazanımlar sağlayacak"diye konuştu.

BU TÜNELLER BİTMEDEN YENİLERİ START ALACAK

Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, Ovit, Kop ve Dallıkavak tünelleri bitmeden yeni tünellerin temellerinin atılacağını da söyleyerek, "Erzurum Artvin karayolu'nda bulunan Pirinkayalar Geçişi'ne de tünel yapıyoruz. Projesi tamamlanan tünel için ihale aşamasına gelindi. Bunun yanı sıra Erzurum-Bingöl karayolu'nda kış aylarında sürücülerin kabusu haline gelen Çirişli Dağı'nı da yine tünelle aşacağız. Çirişli Tüneli için proje çalışmaları devam ediyor"şeklinde konuştu.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • cengiz çınar 12 Kasım 2013 22:16

    yaşasın türkiye yaşasın tayyip baba