Gündem Haber Girişi : 30 Temmuz 2013 19:31

ETÜ'ye Danıştay şoku

ETÜ'ye Danıştay şoku
ZMO Erzurum Şubesi'nin Erzurum Teknik Üniversitesi'nin (ETÜ) tarım arazisi üzerine kurulduğu gerekçesiyle yaptığı itirazı değerlendiren Danıştay 10. Dairesi, itirazı haklı bularak, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şubesi'nin Erzurum Teknik Üniversitesi'nin (ETÜ) tarım arazisi üzerine kurulduğu gerekçesiyle yaptığı itirazı değerlendiren Danıştay 10. Dairesi, itirazı haklı bularak, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. ZMO Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, Danıştay'ın kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, "İlimiz ve tarımımız açısından son derece hayırlı olacağına inandığımız bu sevindirici kararın devamında tahsisin iptal edilmesini ve arazinin tarımsal amacın dışına çıkarılmaması kararının da gelmesini ümit ediyoruz" dedi.

ETÜ yerleşkesinin Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne ait Tarımsal Deneme Alanları üzerine kurulmasına itiraz eden ZMO Erzurum Şubesi'nin Danıştay'a yaptığı itiraz üzerine yürütmenin durdurulması yönünde karar alındı. Başvuruyu inceleyen Danıştay 10. Dairesi, ZMO Erzurum Şubesi'nin itirazını yerinde bularak, yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini açıklayan ZMO Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, "Büyük bir yanlıştan dönüldü" dedi.

 "ERZURUM OVASI'NDAKİ KIYIMA YARGI FRENİ"

 Yazılı bir basın açıklaması yaparak, Danıştay 10. Dairesi'nin kararını kamuoyuna duyuran Yrd. Doç. Dr. Sönmez, şunları söyledi:  Erzurum Teknik Üniversitesinin kurulması İlimiz açısından kalkınma hamlesinin en büyük adımı olarak karşılanmış ve bu destek ODA'mız tarafından her platformda ifade edilmiştir. Erzurum'un en önemli ve etkin meslek odalarından birisi olan Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi olarak bu heyecanı tüm mesleki ve siyasi kaygılardan münezzeh bir şekilde algıladık. Fakat her zaman ifade ettiğimiz gibi bazen bir şeylerin olumlu yapıldığının sanılması başka bir yerlerde her zaman daha vahim sonuçlu olumsuz işler ortaya koymaktadır.

İşte bu bağlamda Erzurum Teknik Üniversitesinin kurulma kararı ne kadar doğru ve doyurucu bir adım olmuşsa kurulacağı yerin seçimi kararı ise bir o kadar isabetsiz, düşüncesiz ve yersiz bir karar olmuştur. Bu gün teknik bakışı bir kenara bıraktığımızda dahi bu kararın ne kadar yersiz olduğu aşikar ortadadır. Nitekim yapılan araştırmalarda da ilimiz sakinleri de aynı kanıyı taşımaktadır.

Teknik boyutta ise karar daha önce birçok defa belirtmiş olduğumuz gibi tamamen bir doğa katliamı ve tarımsal arazi işgalidir. Yine daha önce belirtildiği gibi alternatif alanlar olmasına karşı Erzurum Ovasının can damarı konumunda olan 1. Sınıf tarım arazilerinin ve sulak alanların Üniversite yerleşkesi olarak seçilmesi ilimize vurulabilecek darbelerin en ağırı olmuştur. Çünkü şu anda üzerine basılıp geçilen basit bir neşen gibi görünen bu toprak parçalarının yokluğunu ileriki nesiller daha cefalı anlayacaktır.

"UYARDIK AMA DİNLEMEDİLER"

 Tüm bunlardan hareketle Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi olarak tüm çabalarımıza ve tüm uyarılarımıza rağmen yanlış karardan dönülmemiş ve ısrar edilmiştir. Gelişen süreçte malumunuz olduğu gibi ODA'mız yasal yollara başvurmuş ve konuyu idari mahkemesine taşımıştır. Fakat bu mahkemeye yapılan itirazlarda sonuçsuz kalmıştır. Bunun üzerine DANIŞTAYA yapılan itirazlar değerlendirilmiş ve DANIŞTAY 10. Dairesinin almış olduğu kararla itiraz yerinde görülmüş ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

İlimiz ve tarımımız açısından son derece hayırlı olacağına inandığımız bu sevindirici kararın devamında tahsisin iptal edilmesini ve arazinin tarımsal amacın dışına çıkarılmaması kararının da gelmesini ümit ediyoruz.  Bu vesile ile ODA'mız bu hassas süreci dikkatlice izlemeye devam edecek ve yasal haklarını tüm tarım camiası adına sonuna kadar kullanmaya devam edecektir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • C.TANAY 31 Temmuz 2013 11:49

    Bir zamanlar; Medeniyetin merkezi olan o güzel Erzurum... Sosyal yönü ile örnek olan Erzurum...Mutlak doğrularla Dadaş üreten Erzurum...Üstün başarılara imza atan, ahlaklı sporcular yetiştiren Erzurum... Gençlerinin, "İpeğe sarılmış çelik" misali bilindiği Erzurum...Milli ve manevi değerlerine sahip, sesini gür çıkaran insanların şehri Erzurum...Türk geleneğinin, örf ve adetlerinin hatasız yaşatıldığı, sahip çıkıldığı Erzurum... Milletiyle, bayrağıyla, her kesimden insanıyla bölünmez bir bütün olan Erzurum... Saymakla bitiremeyeceğimiz üstün değerlere, üstün vasıflara sahip Erzurum... Neler oldu sana..! Üzerine ölü toprağı dökülmüş gibisin. Çabuk yoruluyorsun, sanki korkuyorsun, sesin kısılmış, yorum yapmaktan bile çekiniyorsun... Sen çok güçlüsün, çok cesursun, yılmazsın, yıldırılamazsın, hiç değilse buğz etmelisin... Bize yazık, memleketimize yazık,en önemlisi; geleceğimize, çoluk çocuğumuza yazık, geçmişimize-atamıza yazık... Bilmem anlatabiliyormuyum..! Yazalım-Çizelim-Yorumlayalım-Anlatalım-Kısacası bir olalım-Birlik olalım ZAFER BİZİMDİR...sSelam ve dua ile.Allah(c.c) yar ve yardımcımız olsun.