Gündem Haber Girişi : 01 Ağustos 2013 02:36

ETÜ'de büyük kaos...

ETÜ'de büyük kaos...
ETÜ yerleşkesiyle ilgili Danıştay 10. Dairesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararı gündeme bomba gibi düştü.
Erzurum Teknik Üniversitesi'nin (ETÜ) kurulduğu yerleşkenin tarım arazisi olduğu gerekçesiyle Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Erzurum Şubesi'nin yaptığı itirazı değerlendiren Danıştay 10. Dairesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararı gündeme bomba gibi düştü. ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, "İnternet sitemizden yarın (bugün) açıklama yapacağız" dedi.

ZMO Şube Başkanı Yrd. Doç.Dr. Adem Yavuz Sönmez, "Tahsisin iptal edilmesi, tarım dışına çıkarılmasının önlenmesi kararını da bekliyoruz" derken, kararın hukuki yönünü yorumlayan Baro Başkanı Faruk Terzioğlu da, "Danıştay'ın verdiği hukuki karar yerine getirilir mi getirilmez mi burası şüpheli" diye konuştu.

REKTÖR YAYLALI: İNTERNET SİTEMİZDEN AÇIKLAMA YAPACAĞIZ

Kampüs inşaatlarının son sürat devam ettiği ETÜ yönetimi, ZMO Erzurum Şubesi'nin başvurusu sonrasında Danıştay 10. Dairesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararı sonrasında adeta şoka girdi. Palandöken'in ulaştığı ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, kararla ilgili herhangibir yorum yapmadı ve sadece "İnternet sitemizden yarın (bugün) açıklama yapacağız. Ayrıca iftar yemeğimizde olacak, orada da detaylı açıklamamızı yapacağız. Bunun ötesinde konuşmak istemiyorum" demekle yetindi.

ZMO BAŞKANI: SIRADA TAHSİSİN İPTAL KARARI VAR

Danıştay'a müracaat ederek, hukuk zaferi elde eden ZMO Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç.Dr. Adem Yavuz Sönmez, Palandöken'in sorularını cevaplandırdı. Kararı, "Hayırlı bir karar" olarak yorumlayan Yrd. Doç. Dr. Sönmez, "İnşallah bundan sonra, tahsisin iptal edilmesi, kampüs yerleşkesinin tarım dışına çıkarılması kararını da bekliyoruz. Bu kararı da Danıştay devamında karar verecek.  Tarım dışı kullanılmasının önlenmesi yönünden de Danıştay'a itirazımız var. ETÜ'ye yapılan tahsisin kaldırılmasını da talep ettik. Yürütmeyi durdurma kararında zaten idare mahkemesinin tamamen noksan olduğu yönünde hüküm kuruyor. Danıştay bunu uyguluyor. Keşif yapmadan, arazi niteliğini belirlemeden burasının sulak alan üzerinde olması yönünde araştırma yapmadan üzerine inşaat kuruldu.  Mayıs ayında, Haziran ayında iki üç metre su çıkıyor. Benim çalışma alanlarım bu bölge. Erzurum alanın en kıymetli birinci sınıf tarım arazisidir. Dava süreci ile ilgili evrakları tamamlayarak, kendimiz uzman görüşü ile üniversitelerden bilirkişi raporları aldıracağız. Arazinin niteliği, sulak alan olup olmadığı yönünde de rapor aldıracağız. Yargı kararı olmasına rağmen alan üzerinde halen inşaat devam ediyor. Bu tamamen suç unsuru ve yargı kararları hiçe sayılıyor. İnşallah doğru yola dönerler" dedi.

TERZİOĞLU: KARAR NİHAİ DEĞİL

Kararın hukuki boyutunu değerlendiren Erzurum Baro Başkanı Avukat Faruk Terzioğlu ise kararın "nihai" olmadığına dikkat çekti. Kesin karar verildikten sonra sürecin işleyebileceğine dikkat çeken Terzioğlu, "ETÜ, yürütmeyi durdurma kararına itiraz edebilir. Erzurum'da neresi imar kanununa uygun olarak kurulmuş ki, burası da kurulmuş olsun! Buraya karşı çıkanlar, bölgenin tarım arazisi olduğunu savunuyor. Yani Erzurum'da başka arazi mi yoktu? Konuyla ilgili olarak son sözü Danıştay söyleyecek. Ancak Danıştay'ın verdiği hukuki karar yerine getirilir mi getirilmez mi burası şüpheli" dedi.

TEMEL ATMA TÖRENİ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan Danıştay'dan gelen şok haberle sarsılan ETÜ'nün daha önce bugün için düzenleyeceğini duyurduğu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasının temel atma törenini iptal ettiğini duyurdu.  İptale Danıştay'ın aldığı şok kararın neden olduğu ifade ediliyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.