Gündem Haber Girişi : 30 Mayıs 2016 01:01

Erzurum'da fetih coşkusu...

Erzurum'da fetih coşkusu...
İstanbul'un Fethi'nin 563. Yıldönümü Erzurum'da büyük bir coşkuyla kutlandı. Kutlamalar kapsamında Fatih Sultan Mehmet'in şehri denizden kuşatmak için zincirlerle kapalı olan Haliç'e gemileri karadan yürüterek indirmesi canlandırıldı.
İstanbul'un fethinin 563. yıldönümü Erzurum'da coşkuyla kutlandı. Fetih programı kapsamında karadan gemi yürütüldü. Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programda fetih şuuru adeta doruğa yükseldi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in katıldığı programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ulu Cami önünde Mehteran Takımı eşliğinde yürütülen gemiyle Dadaşlar 563 yıl önce yaşanan fethi yüreklerinde hissetti. Başkan Mehmet Sekmen, program sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, fetih kavramının önemini anlattı. Sekmen, şunları kaydetti: "Millet olarak tarihimizle aramıza set çekmek istediler. Ecdadımızla aramızda irtibatı koparmak istediler. Bizi kendi öz değerlerimize, öz kültürümüze, özellikle de kendi kavramlarımıza yabancılaştırmak istediler. Fetih kavramının içini boşaltmak, olumsuz göstermek için asırlar boyunca sinsice mücadele verdiler. Fetih işgal değildir, gasp etmek değildir, zorla ele geçirmek değildir. Fetih, köhnemiş kilitleri açmak, pas tutmuş kapıları aralamak, kalplere, gönüllere giriş yapabilmektir. Fetih, zalime 'dur' diyebilmek, zulme itiraz edebilmektir. Fetih, mazlumların elinden tutmak, gariplerin, yolda kalmışların, yoksulların yüreğine su serpebilmektir. Fetih, zulmün egemen olduğu o diyarlara, adaleti, hoşgörüyü taşımaktır. Karanlık çağlara mühür vurup, aydınlık bir istikbali inşa edebilmektir. Her yeni başlangıç bir fetihtir. Eskimiş olanı, köhnemiş olanı, işlevi kalmayanı geride bırakıp, ileriye doğru yelken açmak bir fetihtir. Ülkesi, milleti ve insanlık için yeni aydınlık kapıları aralamak bir fetihtir. Durmadan, duraklamadan, rehavete kapılmadan, kalplerin paslanmasına izin vermeden sürekli ilerlemek bir fetihtir. Onun içindir ki Fatih'in, Osmanlı'nın adaletini duyanlar, onu hissedenler, 'Başımızda kardinal külahı görmektense Osmanlı sarığı görmeyi arzu ederiz' diyerek Fatih'i çiçeklerle karşılamışlardır."

CADDEDE GEMİ YÜRÜTTÜLER

Kutlamalar kapsamında Fatih Sultan Mehmet'in şehri denizden kuşatmak için zincirlerle kapalı olan Haliç'e gemileri karadan yürüterek indirmesi canlandırıldı. Fatih Sultan Mehmet'in donanmasındaki gemileri temsilen yapılan 17 metre uzunluğundaki ahşap tekne, lise öğrencileri tarafından üzerine oturtulduğu tekerlek sistemi sayesinde Cumhuriyet Caddesi boyunca çekilerek Havuzbaşı Meydanı'na götürüldü.

Erzurum Cumhuriyet Caddesi'nde gerçekleştirilen kutlamalara binlerce vatandaş katıldı. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.