Gündem Haber Girişi : 05 Nisan 2016 12:17

Erzurum'da 8 asırlık Çifte Minareler'e 'Paralel Boru' döşediler

Erzurum'da 8 asırlık Çifte Minareler'e 'Paralel Boru' döşediler
Erzurum'da 8 asırlık tarihi Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon çalışması, tepkiye neden oldu. Kar ve yağmur sularını muhafaza etsin diye yapılan sac boru destekli su kanalları, tarihi medresenin mimarisine gölge düşürdü...
EKSİ25HABER / ERZURUM - Erzurum'da bulunan 8 asırlık tarihi Çifte Minareli Medrese'nin restorasyon çalışması, tepkiye neden oluyor. Çatı bölümüne kar ve yağmur sularını muhafaza etsin diye yapılan sac boru destekli su kanalları, tartışma yarattı. Medresenin dört bir tarafına 'paralel' döşenen boruların, tarihi yapının mimarisine gölge düşürdüğü belirtiliyor.

EN TİTİZ  RESTORASYON ÇALIŞMASI, 60 KİŞİLİK ÖZEL EKİP GÖREV YAPTI 

Anadolu Selçuklu Mimarisi'nin  en görkemli  örneği olarak gösterilen ve bilinen Erzurum Çifte Minareli Medrese'de, Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 4 yıl önce restorasyon çalışması başlatıldı. Alanında uzman mimar, peyzaj mimarı, çini ustası, inşaat, elektrik ve makine mühendislerinin de bulunduğu  60 kişilik bir ekiple yürütülen restorasyon çalışmalarında, ortaya çıkan bulguları değerlendirip Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunmak için 6 kişilik uzman heyet oluşturuldu. Tarihi medresede 2011 yılında başlanan restorasyon çalışmalarının 2015 yılı başında bitirilmesi planlanıyordu. Ancak uygulamada ortaya çıkan yeni durumlar nedeniyle, 10 farklı revize proje hazırlanmak zorunda kalındığını için restorasyon uzadı. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.