Gündem Haber Girişi : 05 Mayıs 2014 12:55

Barışın ve umudun resmi...

Barışın ve umudun resmi...
Yıllarca terörün, çatışmaların gölgesinde büyüyen çocuklar çözüm süreciyle gelen huzur ve barışı resimlerine yansıttı.
Yıllarca terörün, çatışmaların gölgesinde büyüyen çocuklar çözüm süreciyle gelen huzur ve barışı resimlerine yansıttı. Şırnak'ta düzenlenen ilk ve ortaokullar arasındaki etkinliğe katılan Şırnaklı, Uludereli, Cizreli ve Silopili çocuklar barış sürecinin öncesi ve sonrasını çizdi.
Çözüm süreciyle birlikte başlayan ve yaklaşık 1 yıldır silah sesinin duyulmadığı, ölüm haberinin gelmediği Doğu ve Güneydoğu'daki huzur ortamının bölge halkı üzerindeki etkisinin en iyi örneği Şırnaklı çocuklardan geldi. Polis teşkilatının 169. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Şırnak'ta ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında bir resim yarışması düzenlendi. Yarışma bölgedeki çocukların barışla birlikte değişen hayatlarını ve bakış açılarını ortaya koydu. Uludereli, Cizreli ve Silopili çocuklar, çatışma ortamından bahar havasına geçiş sürecini resimlerine yansıttı. Resimleri gören büyükler, çocukların iç dünyasında ülkedeki gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini gördü. 

KARANLIKTAN AYDINLIĞA

Dereceye giren çocuklara bilgisayar ve bisiklet hediye edilen yarışmada, seçici üyeler bir hayli zorlandı. Çünkü çocuklar hiç beklenmedik bir performans göstererek aslında ne hissettiklerini ve neler yaşadıklarını kağıtlara yansıtmıştı. Çocuklar resimlerinin karanlık tarafından bölgelerinde yaşanan terör olaylarını çizdi, aydınlık bölümde ise birbirlerine el uzatan, çiçek veren ve insanları resmetti.  

AİLELER YARINLARDAN UMUTLU  

Şırnak Emniyet Müdürlüğü iç dünyalarını resme yansıtan çocukları geçtiğimiz günlerde aileleriyle birlikte ağırladı. Çözüm sürecinin çocukları üzerinde olumlu etki sağladığını söyleyen aileler, okullara devam oranlarının da süreçle birlikte arttığını belirtti. Aileler, "Çocuklarımızın hayalleri bile genişledi. Artık yarınlarından umutluyuz" dedi. 

HUZURA ÖZLEM 

Çocukların çizdiği resimler ile ilgili uzmanlar, "Resimlere bakıldığında çocukların dünyalarında polisin askerin, silahın ne kadar geniş yer tuttuğu ortada. Çocuklar için bu unsurların öncesi ve sonrası var. Bizler farkına varmasak da çocuklar dış dünyalarında olup bitenleri sürekli bilinçaltında depolar. İşte bu resimler de o bilinçaltının yansıması" açıklamasını yaptı.  

Devrim TOSUNOĞLU / AKŞAM

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.