Ekonomi Haber Girişi : 27 Kasım 2013 16:37

Bangledeşli işadamları Erzurum'da...

Bangledeşli işadamları Erzurum'da...
Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD) Bangladeş'ten gelen iş heyetini ağırladı.
EKSİ25HABER / ERZURUM - İstanbul Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi'nde Türkiye İş adamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen "19. Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü" toplantısına katılan Bangladeşli iş adamları Erzurum'da incelemelerde bulundu.
Erzurum Palan Otel'de gerçekleştirilen programda konuşan Doğu Anadolu Sanayici ve İş adamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Genel Sekreteri Halim Gökçe, 19. Dünya Ticaret Köprüsü toplantısına katılan 15 Bangladeşli iş adamı ile bir araya geldiklerini belirtti. Dünya Ticaret Köprüsü programına katılan firmaların Anadolu'nun çeşitli kentlerinde temaslarda bulunduğunu ifade eden Gökçe, "Dünya Ticaret Köprüsü'ne bu yıl bin 450 yabancı, bin 500 yerli iş adamı katıldı. 25 bin ikili iş görüşmesi yapıldı. 30 milyar dolarlık iyi niyet sözleşmesi yapıldı" dedi
Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD) Başkanı Hasan Özdemir, Dünya Ticaret Köprüsü'nün tarım ve gıda sektörü ağırlıklı olduğunu belirterek, toplantıya 130 ülkeden iş adamı katıldığını anımsattı. Rakamlarla Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'nü değerlendiren Özdemir, Zirveye 130 farklı ülkeden 1.450 iş insanının katıldığını ve toplamda 25 bin ikili iş görüşmesinin gerçekleştirildiğini söyledi. Özdemir, "Dünyada gerçekleşen 18 trilyon dolarlık dış ticaretin 1,4 milyar doları tarım sektörü sayesinde oluşuyor" dedi.
Dünya Ticaret Köprüsü toplantılarında son 4 yılda 43,6 milyar dolar ticari gelir elde edildiğini söyleyen Özdemir, "2023 yılında 150 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatı hedeflenmektedir. Şu an tarım ürünü ihracatı 16 milyar dolar seviyesinde" diye konuştu. Erzurum olarak da Bangladeş heyetine Organize Sanayi Bölgesini gezdireceklerini dile getiren Özdemir, Bangladeş grubunun gıda sektörü ağırlıklı iş yaptığını ve Erzurum'da bağlantılar kurulacağını söyledi.
Dershanelerin kapatılmak istenmesinin iş dünyası olarak nasıl değerlendirdiklerini soran gazetecilere cevap veren DASİDEF Genel Sekreteri Halim Gökçe şunları söyledi; "Dershaneler bizimde bağlı olduğumuz dernek ve federasyona tabii üyesidir. Dolayısıyla ticaretle uğraşan bu tür kurumların kapatılmasını özellikle biz demokratik olmadığını vurgulamak istiyoruz. Bununla özel teşebbüsün önünün kesildiğini düşünüyoruz. Türkiye'de son yıllarda yapılan atılımların tam tersi bir hezeyan olduğunu vurgulamak istiyorum. Çünkü bu sektörlerde çalışan 100 bin personelimiz var. 100 bin insanın istihdam edildiği yerler. Böyle bir kapatma gündeme geldiği zaman hem istihdam alanında bir problem yaşanacak dolayısıyla da bu tür teşebbüslerin önünün kapatmış olması eğitimimizi de çok yaralayacaktır bundan dolayı da iş dünyasına buna tepkili. Yapılan bazı açıklamalarda eğitimde reform yapıldığı vurgulanmaktadır. Sağlık alanında ve ulaşım alanında da bazı reformalar yapıldığı dolayısıyla milli eğitim noktasında da bunun bir reform olduğu söyleniyor. Fakat iş dünyası buna tepkili çünkü sağlık reformu yapıldığı zaman özel hastaneler kapatılmadan yapıldı. Dolayısıyla hangi sektörde olursa olsun bir reform yapacaksanız bir başka yeri kapatmanın çok doğru olmadığı kanaatindeyiz. Aynı zamanda bugün eğitim alanında faaliyet gösteren dershanelerin, TOKİ'nin paralelinde çalışan inşaat sektöründen hiçbir farkı yoktur. Veyahut et-balıkla paralel çalışan kasaplardan hiçbir farkı yoktur. Aynı alanda özel müteşebbis aynı kanunla açılan kurumlardır. Türkiye'den bu kadar atılımdan sonra bugün dershaneler gündeme geliyorsa yarın TOKİ çok iyi inşaat yapıyor, inşaat firmaları müteahhit firmaları da kapansın denilebilir. Ya da et balık kurumu işini iyi yapıyor kasaplarda kapansın denilebilir bundan dolayı iş dünyası bu duruma tepkilidir. Eğitimi ekonomik anlamda ele aldığımızda bu anayasaya aykırı dolayısıyla da 48. Madde gereği özel müteşebbislerin önünün kesilmemesi gerekiyor ve bu kanuna da aykırı bir durumdur. Bundan dolayı hukuki olarak ta iş adamları buna tepkili."
Toplantının ardından iş adamları Erzurum Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) gezdi. OSB Başkanı Zafer Ergüney'i makamında ziyaret eden heyet Ergüney'den OSB hakkında bilgiler aldı. Ergüney yapılan ziyaretten memnuniyetini dile getirerek ERGİAD'a katkılarından dolayı teşekkür etti.
Heyet daha sonra OSB'de üretim yapan fabrikaları gezerek temaslarda bulundu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.