Gündem Haber Girişi : 13 Haziran 2016 13:04

Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalar

Bakanlar Kurulu sonrası önemli açıklamalar
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canıklı Damga Vergisi ve harçlarda yapılacak olan düzenlemeler hakkında bilgi verdi
EKSİ25HABER / ERZURUM - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapıyor.
Nurettin Canikli'nin konuşmasından satır başları;
Türkiye'de yatırımın, üretiminin önünü açılmasına ciddi anlamda katkı sağlayacak, özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye'de sıklıkla karşılaştığı sorunların giderilmesiyle ilgili kapsamlı düzenleme yapılacaktır. 
 
TARIM ARAZİLERİ DAHA ETKİN KULLANILACAK 
 
Tarımda en büyük problemlerinden çok parçalı yapı ve işletme başına düşen arazi miktarının diğer ülkelere nazaran küçük oluşudur. Bunun önlenmesiyle ilgili daha önce çalışmalar yapılmıştı. Özellikle bu uygulamada karşı karşıya kaldığımız sorunları giderici ve arazi tapulaştırılmasıyla ilgili çalışma TBMM Genel Kurul'a sevkedilecektir. 
Ekilemeyen arazilerin devlet tarafından sahiplerinin lehine kiraya verilmek üzere üçüncü kişilere bir düzenleme düşünülüyor. Atıl arazilerin tümü değerlendirildiğinde 17 milyar liralık bir artış sözkonusudur. 
Özellikle stratejik ürünlere öncelik verilecek şekilde etkin bir tarım politikası düzenlenecek. Ülkemizin tarım ürünlerine olan talepleri daha yüksek o randa. Bunların karşılanması amacıyla başka ülkelerde verimli arazi edinilmesi veya kiralanması konusunda çalışmalar gerçekleştirilecektir. Uzun vadeli ihtiyaçlar için tarım ürünlerini karşılanmasında çok ciddi katkı sağlanacaktır. 
Gübre desteğine yüzde 18 destek veriliyordu, buna ilave olarak yüzde 16,5 yakıt indirimi yapılacaktır. Ayrıca nitratlı gübre satışına yasak getirilecek. 
Sağlıksız yerlerde gıda üreten yerlerle ilgili cezai müeyyideler artacaktır. Bütün gıda ürünlerinin fiyat oluşumunda daha etkin bir müdahale sözkonusu olacaktır. Kâr marjlarının oluşumu dikkatle takip edilecektir. 
 
KIRMIZI ET İTHALATININ KAPASİTESİ ARTIRALACAK
 
Kırmızı et fiyatı son dönemlerde çok tartışılan konuların başında geliyor. Yaz aylarında yüzde 12 civarında bir tüketim artışı gerçekleşiyor. Bunun fiyatlara yansımaması için kırmızı et ithalatı yapılıyor. Yaz aylarındaki talep artışının fiyatlara yansımaması için gereken her türlü çalışma yapıldı ve yapılıyor. 
Yatırımla ilgili çok kuvvetli bir paketi önümüzdeki günlerde TBMM'ye sevkedeceğiz. Burada Ticaret Kanunu ile vergi ile ilgili düzenlemeler sözkonusu. Yatırımlar şöyle sıralanabilir:
-Damga Vergisi Harçlar Kanunu'nda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemeler
Yatırımcılar damga vergisiyle ilgili şikayetlerini zaman zaman iletirler. Bu gerçeklikten hareketle sözleşmelerde sadece 1 nüsha üzerinden Damga Vergisi ve Noter harcı alınacaktır. Şu ana kadar bir sözleşmenin tüm nüshalarından, tamamından hem Damga Vergisi hem de Noter harcı alınmaktaydı. 52 yıldan bu yana böyle bir düzenleme yapılması önemlidir. 
Her nevi, sözleşme kağıtların değiştirilmesi halinde sadece bedelin artırılmasına ilişkin rakam üzerinden Damga Vergisi alınacaktır. 
 
ŞİRKET KURULUŞLARI DAHA KOLAY HALE GELECEK
 
Yurtdışındaki fuarlara katılım amacıyla yapılan işlemlerde harçlardan ve Damga Vergisi'nden istisna edilmesi sağlanacaktır. Şirketlerin kapatılmasının önündeki bürokratik işlemlerin azaltılacak. Şirketlerin tür değişiklikleri, tasfiye süreçleri kolaylaştırılacak. Türkiye'de iş yapma kolaylığını artırmak amacıyla bu işlemler Dünya Bankası tarafından takip ediliyor ve her yıl raporlanıyor. Türkiye 189 ülkeden iş yapma kolaylığı açısından 59. sırada. Bunu daha da yukarı çekmek için özellikle şirket kuruluş işlemlerinde ortaya çıkan gereksiz bürokratik işlemler bertaraf edilecek.
 
AR-GE FAALİYETLERİNE TEŞVİK GETİRİLECEK
 
AR-GE faaliyetlerinin teşvik potansiyeli daha da artacak. AR-GE'ye ilişkin harcalarının yüzde yüzünün ticari kazanç tespitinde indirim konusu yapılıyor. Kazancın yeterli olmaması nedeniyle indirim konusu yapılamayan ARGE harcamalarının sonraki vergi dönemine aktarılması sözkonu olacak. Bölgesel yönetim merkezlerinin çalışanlarına yönelik ücretler üzerinden alınan vergilere istisna getiriyoruz. Birikimli hayat sigortalarından daha uzun vadeli, emeklilik aylık ödemesi şeklinde tercihini kullananlar için ilave teşvik mekanizmaları getiriyoruz.
 
MUHTASAR VERGİ İLE SGK BİLDİRGELERİ BİRLEŞİYOR 
 
İslam ülkelerinden sermaye akışını hızlandırmak amacıyla faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılmasının önündeki tüm engelleri kaldırıyoruz. Bu konudaki ilgili kanunlarda düzenlemeler yapılıyor. Muhtarasar Beyyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumu bildirgesini birleştiriyoruz. Bu hem tasarruf hem de kayıt dışılığının azaltılmasına katkı sağlayacak. 
 
NİTELİKLİ YABANCILARA İKAMET VE ÇALIŞMA SERBESTİSİ
 
Nitekli yabancılara ülkemizde çalışma ve ikamet sağlayan düzenleme yapılacak. Şirket ortaklarına Türkiye'de çalışma izni getiriliyor. Kısa süreli hizmet verecek olan yabancı çalışan ve stajyerlere çalışma izni verilecek. Genelde Suriyeliler özelde yabancılar için ihtiyaç duyulan alanlarda daha kolay çalışma izni verilmesinin önü açılmaktadır. 
 
KAMU SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ AÇISINDAN YABANCI KİŞİLER
 
Ülkemizde geçici süreyle proje bazlı çalışacak mimar ve mühendisler için süreç kolaylaştırılıyor. Bugüne kadar güvenlik nedeniyle yabancılara ait çalışma izinleri sadece yabancının yurda giriş yasağı varsa reddediliyordu. Bu düzenleme ile Türkiye'ye giriş yasağı olanların dışında ayrıca kamu sağlığı ve güvenliği açısından sakıncalı kişilerin çalışmalarının iptal edilmesi için yasal düzenleme getiriliyor. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.