Gündem Haber Girişi : 15 Temmuz 2017 12:25

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi gecesinde dakika dakika yaşananlar

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi gecesinde dakika dakika yaşananlar
15 Temmuz 2016 Cuma akşamı, Türk siyasi tarihinin en önemli olaylarından biri yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halkı direniş için meydanlara çağırması, halkın da bu çağrıya uyup direnişe geçmesi sayesinde girişim bir kaç saat içinde önle
Saat 21.30: Ankara'daki Genelkurmay Başkanlığı binasında saat 21.30'da silah sesleri duyuldu. Bunun üzerine Ankaralılar bayraklarını alarak Genelkurmay Başkanlığı önünde toplandı. 

TANKLAR BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NDE 
Saat 21.45: Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmeye çalışanlar Boğaziçi Köprüsü'nün tanklarla kapatıldığını gördü. Darbeci askerler durumu anlamaya çalışan vatandaşlara ordunun yönetime el koyduğunu söyledi.

GENELKURMAY BAŞKANI VE KUVVET KOMUTANLARI REHİN ALINDI 
Saat 22.00: Ankara'da Genelkurmay Başkanı ve İstanbul'da bulunan bazı kuvvet komutanları darbeci teröristler tarafından rehin alındı.

"UCUNDA ÖLÜM DAHİ OLSA GEREKEN YAPILACAK" 
Saat 23.00'te NTV'ye telefonla bağlanan Başbakan Yıldırım hareketliliğin bir grubun kalkışması olduğunu söyleyerek, "Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyecektir." dedi. 
Başbakan Yıldırım açıklamasında, "Emir komuta zinciri olmadan, asker içerisindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusudur. Ancak vatandaşlarım ve milletim şunu bilsin ki demokrasiye her hangi bir zarar getirecek hiç bir faaliyete izin verilmeyecektir bu bir. İkincisi, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, vatandaşın milletin seçtiği, milletin iradesini temsil eden hükümet işbaşındadır. Bunun işbaşından gitmesi ancak milletti kararıyla olur, bu bilinmelidir. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar da en ağır şekilde bedelini ödeyecektir. Ucunda ölüm dahi olsa gereken yapılacaktır. Asla ve asla bu gibi kalkışmalara pabuç bırakmayacağız." dedi.

DARBECİLER GÖLBAŞI ÖZEL HAREKAT DAİRE BAŞKANLIĞI'NI VE TÜRKSAT'I HAVADAN BOMBALADI 
Saat 23.20: Darbe girişiminde bulunan FETÖ mensuplarının havadan saldırısı sonucu Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda 50 polisimiz şehit oldu. TRT'nin yayınlarının kesilmesi üzerine helikopterlerin ve cuntacı askerlerin hedefi haline gelen Türksat'ta, 2 personel şehit olurken, 4 personel de yaralandı.


"TÜRKİYE PENSİLVANYA'DAN YÖNETİLECEK BİR ÜLKE DEĞİLDİR" 
Saat 00.04: Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimini haber aldığı Marmaris'te yaptığı açıklamada, "Milli iradeye yönelik bu ayaklanma hareketine karşı tabi ki hukuk, yasalarımız, anayasamız neyi gerektiriyorsa bunun bir defa cevabını bu yapı ister Silahlı Kuvvetler içinde olsun, bir grup azınlık da olsa ister başka kurumlarımızın içerisinde olsun gereken cevabı alacaklardır. Ben şu anda ülkemin Cumhurbaşkanı olarak şunu çok açık net söylüyorum, kurucu olduğum partinin tüm mensupları, bunun yanında milli iradeyi oluşturan cumhurun kendisini özellikle şehirlerimizin meydanlarına davet ediyorum ve şehirlerimizin meydanlarında biz halkımızla el ele olacağız ve bu kalkışmayı yapanlara gereken dersi orada vereceğiz. Türkiye bu tür ayaklanmalarla bir defa ucuza satılacak bir ülke değildir ve Pensilvanya'dan da yönetilecek bir ülke değildir." dedi. (16 Temmuz)

MİT'E SALDIRI 
Saat 00.05: Ankara Yenimahalle'de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampüsünde darbeci askerler tarafından helikopterlerden ateş açıldı. MİT'in çevre güvenliğini sağlayan görevliler, saldırıya silahla karşılık verdi. (16 Temmuz)

DARBE BİLDİRİSİ ZORLA OKUTULDU 
Saat 00.14: TRT'yi işgal eden darbeci askerler, korsan darbe bildirisi okuttu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarınca, bildirinin TSK tarafından yapılmadığı uyarısında bulunurak, "Korsan bildiridir. Gerekli özenin gösterilmesini rica ederiz" ifadesi kullanıldı. TÜRKSAT bir süre sonra TRT'nin yayınını kesti. 
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişimine ilişkin, "Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde bir cuntanın kalkışma girişimidir. TSK bildirisi bir korsan bildirisidir." dedi.


CUMHURBAŞKANI HALKI MEYDANLARA ÇAĞIRDI 

Saat 00.24: CNN Türk yayınına Facetime ile bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletime de bir çağrı yapıyorum, o da şudur, milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum. Havalimanlarına davet ediyorum ve milletçe meydanlarda, havalimanlarında toplanalım ve bunların o azınlık grubu, tanklarıyla, toplarıyla gelsinler ne yapacaklarsa halka orada yapsınlar. Halkın gücünün üstünde bir güç ben tanımadım bugüne kadar" (16 Temmuz)  

Saat 00.36: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağının bulunduğu Dalaman Havalimanı'na inen FETÖ'cü suikast timi Erdoğan'ı bulamayınca Marmaris'e hareket etti. (16 Temmuz)

Saat 00.45: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde toplananlara bomba atıldı. (16 Temmuz)

Saat 01.01: Ankara Emniyet Müdürlüğü savaş uçağı ve helikopterlerin saldırısına uğradı. (16 Temmuz)

Saat 01.10: Cumhurbaşkanı Erdoğan, biri koruması 2 polisin şehit edildiği suikast timinin baskınından önce otelden ailesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile ayrıldı. (16 Temmuz)

CUMHURBAŞKANI'NA SUİKAST GİRİŞİMİ 

Saat 02.15: "FETÖ'nün suikast timi", darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otele saldırı düzenledi. Helikopterlerden inen yüzleri maskeli ve ağır silahlar taşıyan suikastçiler, oteli ablukaya aldı. (16 Temmuz)


"BOMBA DA ATSANIZ BURADAYIZ" 

Saat 02.42: TBMM bombalandı, polis memurlarıyla meclis görevlileri yaralandı, kulis camları kırıldı. Meclise atılan bomba sonrası Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Milletin yargısında hesap verecekler. Bomba da atsanız buradayız. Ne yaparsanız yapın buradayız. Sizi yargının önüne çıkaracağız, millete hesap vermenizi sağlayacağız. Fötrünü alıp kaçacak hükümet yoktur. Bizim cesetlerimizi çiğnemeniz lazım. Demokrasiyi askıya almak için bizi tek tek kurşuna dizmeleri lazım. Hükümet bütün birimleriyle iş başındadır. Bunlara karşı hukuk içerisinde alınması gereken her türlü tedbir alınacaktır" (16 Temmuz)

TRT DARBECİLERDEN TEMİZLENDİ 

Saat 03.00: Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, halkla darbecilerin korsan bildiri okuttuğu TRT Genel Müdürlüğü binasına giriş yaptı. TRT'yi ele geçirmeye kalkışan 1'i rütbeli 5 asker, vatandaşlar ve polis tarafından etkisiz hale getirildi. TRT normal yayınına döndü. (16 Temmuz)

BAŞKOMUTAN'A COŞKULU KARŞILAMA 

Saat 03.20: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dalaman'dan İstanbul'a geldi ve Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının ardından Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı'nda kalabalık bir vatandaş grubu karşıladı. (16 Temmuz)

DARBECİLERE GÖZALTI KARARI 

Saat 04.00: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişiminde bulunan FETÖ ile irtibatlı yargı görevlileri ve sözde "Yurtta Sulh Komitesi" mensubu general, amiral, subay, astsubay, er ve erbaşlar hakkında gözaltı kararı verildi. (16 Temmuz)

Saat 04.32: Başbakan Binali Yıldırım, "Ankara semalarında kritik bölgelerin üzerinde uçuş yapan her türlü askeri helikopter ve uçak füzeyle indirilecektir. Hava sahası Ankara bölgesinde kapatılmıştır" dedi. (16 Temmuz)


BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NDE HALKIN ZAFERİ 

Saat 06.55: İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nde darbeci askerlerin teslim olmasının ardından emniyet görevlileri ve vatandaşlar, tankları kontrol altına aldı. (16 Temmuz)

Saat 08.11: İstanbul'da uçak, vapur ve metro seferleri yeniden başladı. (16 Temmuz)

Saat 08.32: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar Çankaya Köşkü'ne geldi. (16 Temmuz)

DARBECİLER DERDEST EDİLİYOR 

Saat 08.36: Jandarma Genel Komutanlığı, emniyet özel harekat polislerince darbeci askerlerden temizlendi. Karargahtaki Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup askerler etkisiz hale getirildi. FETÖ mensubu 336 kişi gözaltına alındı. (16 Temmuz)

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI DARBECİLERDEN TEMİZLENDİ 

Saat 10.07: Genelkurmay Başkanlığından çıkan 700'e yakın er ve erbaş polise teslim oldu. (16 Temmuz)

İHANET KALKIŞMASI BASTIRILDI 

Saat 12.57: Başbakan Binali Yıldırım, "Bu paralel çete mensupları artık yüce Türk adaletinin elindedir. Müstehak oldukları her türlü cezayı, karşılığı göreceklerdir. Milletimiz bu olayda çok büyük bir basiret göstermiştir ve bu basiret, Türkiye'de milli iradenin kesintiye uğramasının önüne geçmiştir. Bu kalkışma bastırılmıştır ancak şehitlerimiz, toplam 161 şehidimiz, şu ana kadar bin 440 yaralımız vardır. Bu aşağılık kalkışmaya, bu olaya karışan şu ana kadar 2 bin 839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. Üst düzey rütbeliler de mevcuttur. İşin birinci safhası burada sona ermiştir. Bundan sonraki yapılacak çalışmalarda, bir yandan vatandaşlarımız normal hayatını sürdürürken, bir yandan da ülkemizi ve milletimizi dünya ülkeleri arasında itibarsızlaştırmaya çalışan bu güruhlara karşı gereken her türlü işlem gecikmeden misliyle karşılık yapılacaktır"


Saat 16.08: TBMM olağanüstü toplandı.

Saat 20.02: Akıncı 4. Ana Jet Üssü'ndeki FETÖ darbesine yönelik operasyon sona erdi.

BAHÇELİ: TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİNİN YANINDAYIZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yıldırım'ı arayarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin yanında olduklarını söyledi. Bahçeli, "Geleceğimizi karartacak, milli birlik ve bütünlüğümüzü sabote edecek her türlü müdahaleye milletçe mesafeli durmamız şarttır ve tarihi bir sorumluluktur. Nitekim hiçbir kalkışma kabul edilemeyecektir. Demokrasiyi askıya alma, millet iradesini yok sayma teşebbüsünün ülkemize yapılacak büyük bir hata olacağı açık ve meydandadır. Milliyetçi Hareket Partisi her türlü demokrasi dışı arayışa tavırlı ve karşıdır. Hiçbir dava arkadaşım karanlık sürecin taraf ve faili olmayacaktır. Askeri darbe teşebbüsünde bulunanların derhal hukuka teslim olmaları en samimi beklentim ve tavsiyemdir." değerlendirmeside bulundu.

YÜZBİNLER MEYDANLARDA 

İstanbul, Ankara, Erzurum, Malatya, Trabzon, Rize, Bayburt, Bolu, Sakarya, Adana ve Konya başta olmak üzere birçok il ve ilçede vatandaşlar, darbe girişimine tepki göstererek meydanlara çıktı. Erzurum'da bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan yüzbin kişiyi aşkın Erzurumluya demokrasiye sahip çıktıkları için teşekkür etti.

"HAİNLER EMELLERİNE ULAŞAMAYACAK" 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Hiçkimsenin kuşkusu olmasın. Rabbim bu necip milletin yardımcısıdır. Hainller emellerine ulaşamayacak. Milletimiz meydanlarda iradesine sahip çıkıyor. Yakın olanlar Boğaziçi Köprüsü'ne yürüyelim." dedi.

MİLLET TANKLARA "DUR" DEDİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine meydanlara toplanan vatandaşlar canları pahasına tankların önüne durarak, polisle el ele darbecileri yakaladı. Ancak darbeciler silahsız insanların üzerine ateş açarak çok sayıda kişiyi şehit etti.

DARBENİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN KAHRAMAN 

Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ele geçirmeye çalışan darbeci general Semih Terzi'yi, komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı'nın emriyle başından vurarak öldürdü. FETÖ'nün darbe girişimine ilk kurşunu sıkan ve darbenin seyrini değiştiren kahraman Halisdemir, darbeci askerler tarafından şehit edildi.

17 TEMMUZ 

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki Fetullahçı terör örgütü mensubu bir grup subay tarafından başlatılan darbe girişimi, yurtta yaklaşık 22 saatte kontrol altına alındı. 

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve kuvvet komutanlarının rehin alınmasının arkasında, komutanların en yakınındaki bazı isimlerin ihanetinin olduğu ortaya çıktı.

18 TEMMUZ 

İçişeri Bakanlığınca, merkez ve taşra teşkilatlarında gçrevli toplam 8 bin 777 personel görevinden uzaklaştırıldı.

19 TEMMUZ 

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında alınan Kara Kuvvetleri EDOK Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil tutuklandı. 

FETÖ'nün darbe girişimine katıldıktan sonra askeri bir helikopterle Yunanistan'a kaçarak siyasi sığınma talebinde bulunan 8 hainin isimleri belli oldu. 8 darbecinin Binbaşı Gencay Büyük, Binbaşı Ahmet Güzel, Yüzbaşı Abdullah Yetik, Yüzbaşı Feridun Çoban, Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, Yüzbaşı Uğur Uçan ve Başçavuş Mesut Fırat olduğu öğrenildi.

20 TEMMUZ 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 816 şüpheli tutuklandı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanmasına mensup oldukları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı verilen 134 hakim ve cumhuriyet savcısından 47'si tutuklandı. 

Aralarında Anayasa Mahkemesi üyelerinin de bulunduğu HSYK üyeleri 112 hakim, savcı ve yüksek yargı üyesi tutuklandı.

21 TEMMUZ 

FETÖ'nün darbe girişimi soruşturmasında gözaltına alınan 7 Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyesinin, Yüksek Disiplin Kurulunca açılan disiplin soruşturması kapsamında üyelik yetkileri kaldırıldı. 

FETÖ'nün darbe girişimi sonraası kamu kurum ve kuruluşlarında toplam 44 bin 530 kişi görevden uzaklaştırıldı.

25 TEMMUZ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir zirve gerçekleştirdi. Zirvede, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve PKK ile mücadele konusunda kısa, orta ve uzun vadede atılacak adımlar konusunda mutabık kalındığı bildirildi. 

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrılmasının ardından Marmaris'te konakladığı otele düzenlenen saldırıda helikopterde bulunan ve yaralanan Deniz Kurmay Yüzbaşı Haldun Gülmez tutuklandı. 

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrılmasının ardından Muğla'nın Marmaris ilçesinde konakladığı otele saldırı düzenleyen askerlerden 3'ü yakalandı.

26 TEMMUZ 

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında birçok kişinin şehit olduğu Boğaziçi Köprüsü'nün adı, Bakanlar Kurulu kararıyla "15 Temmuz Şehitler Köprüsü" olarak değiştirildi. 

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında aralarında asker, polis, hakim ve savcıların bulunduğu 9 bin 56 kişi tutuklandı. 

FETÖ soruşturmasında Afganistan'daki Türk Görev Gücü Komutanı Tümgeneral Cahit Bakır ile Kabil Eğitim, Yardım ve Danışma Komutanı Tuğgeneral Şener Topuç yakalandı. 

Diyanet İşleri Başkanlığında çeşitli kademelerde görevli 620 kişi görevden uzaklaştırıldı. Açığa alınan personel sayısı bin 112'ye yükseldi.

27 TEMMUZ 

Genelkurmay'dan yapılan bilgilendirmeye göre, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine 8 bin 651 askeri personel katıldı. Bunların bin 676'sı erbaş ve erlen, bin 214'ünü askeri öğrenciler oluşturdu. Darbe girişimini 24'ü muharip olmak üzere 35 uçak, 8'i taarruz olmak üzere 37 helikopter, 74'ü tank olmak üzere 246 zırhlı araç ve 3 gemi kullanıldığı kaydedildi. 

OHAL kararnamesi ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığı'na bağlandı. Bin 684 asker, Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarıldı. 

Kocaeli'de FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında 1205 kamu ve askeri personel görevden uzaklaştırıldı. 

FETÖ ile bağlantılı kamu personeline yönelik çalışma kapsamında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kurumlarda toplam 673 kişi hakkında işlem yapıldı.

TEK VATAN, TEK BAYRAK, TEK MİLLET, TEK DEVLET 

"Türkiye'nin en geniş kapsamlı mitingi" olarak tarihe geçen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi", her siyasi görüşten 5 milyon insanı vatan uğrunda "tek yürek" yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı konuşmalar, kentlerde meydanlara kurulan dev ekranlardan canlı olarak coşkuyla izlendi. Atılan sloganlarla birlik ve beraberlik mesajı verildi.



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.