Gündem Haber Girişi : 01 Kasım 2019 18:30

Yavuz hırsız ev sahibini bastırır...

Yavuz hırsız ev sahibini bastırır...
Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, 7 aylık görev süresinde yaptığı çalışmalarla ilgili ERKHABER’e konuştu. Sunar, son günlerde gündeme gelen eski başkan Orhan Bulutlar’ın açıklamalarına da cevap verdi. İşte o çok konuşulacak röportaj.

EKSİ25HABER / ERZURUM - Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, 7 aylık görev süresinde yaptığı çalışmalarla ilgili ERKHABER’e konuştu. Sunar, son günlerde gündeme gelen eski başkan Orhan Bulutlar’ın açıklamalarına da cevap verdi. İşte o çok konuşulacak röportaj.

 

ERKHABER: Göreve başlayalı 7 ay oldu. 7 ay boyunca neler yaptınız?

 

MUHAMMET SUNAR:  Belediyenin öncelikli yapılması gereken rutin hizmetler vardı. Asfalt, kaldırım, parke, bordür, yol çalışması, park ve bahçelerde yeşillendirme, yine park ve bahçelerde oyun guruplarının yenilenmesi gibi çalışmaları yaparken, bir taraftan da temizlikle ilgili yoğun çalışmalarımız başladı. Şu an için 15 bin ton üzerinde asfalt çalışması yaptık.

Binlerce metrekare bordür, parke ve kaldırım çalışması yapmış bulunuyoruz. Yine temizlikle ilgili olarak başta Kurban bayramı temizliği olmak üzere ciddi bir atak içerisinde bulunduk. İlçede mümkün mertebe temizlikle ilgili çalışmalarımız var. Bunlar bizim fiziki çalışmalarımız. Tabi bir de idari çalışmalarımız var. Bunlar belediyenin içinde çalışabileceğimiz ekiplerin organizasyonu.  Kimi birimlerimizle organizasyonu anlamında çalışmalarımız oldu. Belediye içerisinde kaynak üretmek, kaynakları optimal kullanmak üzere yine bir çalışmamız var. İnşallah bunlar sene içerisinde artarak devam edecek.

Erzurum’un en borçlu ilçe belediyesini devraldık

 

ERKHABER: Başkanım geçtiğimiz günlerde eski belediye başkanının açıklamaları gündeme geldi. Bu açıklamalarda belediyenin borç yükünün olmadığı açıkladı. Bununla ilgili değerlendirmeniz neler olur?

 

MUHAMMET SUNAR:  Siyasi tarih açısından nadir karşılanır, nadir rastlanır bir durumla karşı karşıyayız. Biliyorsunuz mahalli seçimlerden sonra birçok belediye başkanı bir önceki belediyelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Hangi tabloyla belediyelerin devralındığı, borçların ne olduğuna dair açıklamalar yapıldı. Seçilen belediye başkanları kamuoyunda basın toplantıları ile serzenişli tespitlerde bulundular Türkiye’nin birçok yerinde. Oysa biz Erzurum’un en borçlu ilçe belediyesini devralmış olmamıza rağmen ne kamuoyu önünde ne de basın önünde böyle bir açıklamada bulunmadık.  

ERKHABER: Başkanım bu en borçlu ilçe belediyesini devraldık ifadeniz çok önemli bir iddia… Palandöken Belediyesi’nin o kadar borcu var mı?

 

MUHAMMET SUNAR: Evet Palandöken Belediyesi Erzurum’un en borçlu belediyesi. Bakın biz göreve geldiğimizde o yoğun ziyaret trafiği içerisinde iki şey yaptık. Birincisi mali hizmetler müdürünü çağırıp belediyenin bilançosunu istedik. Bilançonun içerisinde sizler neler olduğunu biliyorsunuz. Belediyenin aktifi pasifi dediğimiz alacakları verecekleri kasa durumu geliri gideri nedir bunu istedik. Mali hizmetler müdürüne bunu imzala tasdikle geri getir dedik ve getirdi. Bunu tasdik edip getirdi bizde çekmecemize koyduk.  İkinci olarak da insan kaynakları müdürümüzü çağırdık. Kendisine belediyenin hali hazır kadroları nelerden ibarettir sözleşmeli ve memur kadrosu nedir, işçi kadrosu nedir kaç tane işçi çalıştırıyor bunları istedik. Bunun yanı sıra Belediyenin iştiraki olan Palandöken Belediyesi Personel A,Ş’nin kaç tane personeli var. Bütün bunları istedik. O da aynı şekilde imzalayıp, mühürleyip getirdi.  Biz belediyenin mali tablosunu o dönem görmüş olduk.

Yavuz hırsız ev sahibini bastırır

 

Bu tabloyu hiç kimseyle paylaşmadan önce il başkanımızla paylaştık. Büyükşehir belediye başkanımızdan bir randevu istedim durumu onunla paylaştım. En son olarak da durumu milletvekillerimizle paylaştım. Bunun dışında sadece plan ve program yapmak için başkan yardımcılarımla oturup durum değerlendirmesi yaptık. Bunun dışında bu mali tablo hiç kimseyle paylaşılmadı. Devamlı sorulmasına rağmen bu borçlarla ilgili hiçbir yerde açıklama yapmadım.  Ama şimdi biz Erzurum’un en borçlu belediyesini almış olmamıza rağmen kalkıp birilerinin bununla ilgili konuşması eski belediye başkanının bununla ilgili konuşması tek kelimeyle “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır” sözünü hatırlatıyor.

 

Benim kimseyle paylaşmamam, ortada duran bu tabloya sırtımı dönmem anlamına gelmez. Ama bu tabloyu belediyenin önünde ciddi bir engel olarak da görmüyorum. Bu tablo belediyenin önünde aşılabilecek bir tablodur. Bu tablo belediyeyi ve beni rahatsız etse de zerre kadar engellemez. Evet rahatsız eder ama biz buraya borçla ilgili konuşmaya gelmedik. Aksine kaynak üretmeye geldik, bu kaynakları daha optimal halde kullanarak hizmet üretmeye geldik.

 

Ben kendi ekibimden arkadaşları da men etmişimdir. Kendi ilçe başkanımız da bilir il başkanımız da bilir. Bir daha bu belediyenin borcu kendi aramızda da olsa asla konuşulmayacak. Biz önümüze bakıp, hizmetimizi yapacağız diye konuşmuşuzdur.

160 değil 330 personelle devraldık  

 

Şimdi arkadaşlar bahse konu röportajda rahatsız edici bir durum daha var. Belediyenin personelinin 160 küsur olduğu söyleniyor. Bu da doğru değil. Biz bu belediyeyi 330 küsur personelle devraldık. Burada da bir göz boyamacılık var. Palandöken Belediyesi Erzurum’un en borçlu ilçe belediyesi olmasına rağmen kamuoyunda Palandöken Belediyesi’nin hiç borcu olmadığı şeklinde bir illüzyon oluşturulduğu gibi! Bu doğru değil arkadaşlar. Açık söylüyorum Palandöken Belediyesi Erzurum’un en borçlu ilçe belediyesidir. Borç miktarının ne ayrıntısına gireceğim ne de söyleyeceğim. Erbabı, muhatabı biliyor borcun ne kadar olduğunu! Burada bir göz boyamacılığı yapılıyor. En borçlu belediyeyi bırakacaksınız en borçsuz belediye bıraktım diyeceksiniz. Tıpkı personel durumunda olduğu gibi! 167 personel var diye açıklama yaptılar. Belediyeyi devraldığımızda toplam 330 küsur personeli vardı. Palandöken Belediyesi’nin Personel A.Ş diye bir kuruluşu var. Personel A,Ş’de çalışanlar nereden maaş alıyorlar? Palandöken Belediyesi’nin gelirlerden ve belediyenin paylardan maaş alıyorlar! Bu arkadaşlar belediyenin elbiselerini giyinerek çalışıyor. Bunların işverenleri biziz arkadaşlar.

“Esnafın işine ortak olmak istemiyorum”

ERKHABER: Başkanım bir de gündeme getirdiğimiz Nikah Sarayı ile ilgili tartışmalar var. Neler söyleyeceksiniz?

 

MUHAMMET SUNAR: Evvela birkaç hususu izahla cevap vereyim. Biz göreve geldiğimizde Nikah Sarayı’nın yüzde 90’ı tamamlanmış değildi. O gün itibariyle kaba inşaatı devam ediyordu ve yüzde 50’ler seviyesini yeni geçmişti. Şu anda da hali hazır durumu yüzde 80 üzerindedir. Buranın nasıl değerlendirileceği bu ilçenin seçilmişleri olarak bizim takdirimizdedir. Bizde bunu değerlendiriyoruz. Bununla ilgili teklifler, çalışmalar ve değerlendirmeler var. Ama dediğim gibi bunların hepsi bir hazırlık ve değerlendirme aşamasında. Ben şahsen nerede ve hangi binada olursa olsun bu şehirde iyi bir tiyatro binasının olmasını özellikle de bu binanın Palandöken ilçesinde olmasını isterim. Zira böyle bir binanın Palandöken ilçesine katma değer sağlayacağını biliyorum ve buna inanıyorum. Esnafın ekmeğine ortak olmayı da asla arzu etmiyorum.

“Kimseyi yönetimimize ortak etmeyiz”

Beni bilenler bilir. Ben istişareye önem veririm. Yapmayı istediğimiz yada yapmayacağımız şeyleri halkla, esnafla, odalarla ve STK’larla görüşürüz ama asla ve asla kimseyi yönetimimize ortak etmeyiz! Bunu bize oy veren bu ilçenin ahalisine ihanet sayarız! O yüzden bu muratta olanlar, onu bunu bize gönderip ‘oraları biz biliriz’ diyerek yol yordam öğretmeye kalkmasın. Mali ve idari tasarruflarımızı onlarla paylaşmamızı istemesinler! Hayat başlangıçlar ve bitişlerle doludur! Bunu görsünler! Gönül ister ki Palandöken Belediyesi’nin yönetim hakkının bizde olduğunu kabullensinler. Kimsenin Palandöken Belediyesi’nin içinde bulunduğu durumu, memleketin içinde bulunduğu durumu, esnafın içinde bulunduğu durumu, Palandöken halkının beklentilerini yok sayarak ahkam kesmesine müsaade etmeyiz!

ERKHABER: Başkanım Nikah Sarayı 22 milyona mı mal oldu?

 

22 milyon değil 40 milyonun üstünde

 

MUHAMMET SUNAR: Nikah Sarayı ihale günü itibariyle 22.5 milyon liraya ihale edilmiş. Sonrasında iş artışı yapılmış, 25 milyon civarına gelinmiş. KDV’si ile 30 milyon lirayı aşmış. İhale günü itibariyle durum bu. Yapımı devam ederken fiyat farklarıyla şu an için 35 ila 40 milyon arasında bir rakama ulaşmasını tahmin ediyoruz. Mefruşat hariç. Mefruşatının da oraya ne kadara mal olacağını ilgililer değerlendiriyorlar.

 

“Kimse tiyatroyu baleye indirgeyerek ajitasyon yapmasın”

 

Tabi bir de oranın arsası için harcanmış olan 5 milyon liraya emniyet binası var. Şimdi kimse tiyatroyu, baleye, operaya indirgeyerek toplumu ajite etmeye kalkmasın.  Zira orada henüz ne yapılacağı belli değil. Hali hazırda inşaat da devam ediyor. Bize yapılan bir takım teklifler var. Bir takım görüşmelerimiz var. Ama kimse bütün bunların üzerinden kalkıp ne bizi bağlamaya çalışsın ne de tiyatroyu baleye indirgeyerek insanları kışkırtsın! Bunlar hep diyorum ya göz boyacılığı.

“Biz ne kimsenin yamağıyız ne de yardımcısıyız”

 

ERKHABER: Başkanım hizmetleri engelleme şeklinde de ifadeler oluyor. Bunlar hakkında neler söyleyeceksiniz?

 

MUHAMMET SUNAR: Benim kanaatim neyse onu paylaşırım. Benim kanaatime göre Büyükşehir Belediyesi çatısı altında ilçe belediyelerinin tanımlı görevleri var. Ben rutin temel hizmetleri önemli görüyorum. Yol, kaldırım yapmayı, temizliği ve karla mücadeleyi belediyenin en asli görevi olarak görüyorum.

 

Vatandaşın belediyeye uğradığında sorunlarının çözümü için gösterilen çabayı, hoşgörüyü, güler yüzü her şeyin ötesinde görüyorum. Bütün bunlara bina yapmaktan daha fazla ehemmiyet veriyorum. İlginçtir bizim irademizden birileri rahatsız oluyor. Biz ne kimsenin yamağıyız ne de yardımcısıyız. Buraya insanların Palandöken Belediyesi’nde referandumlar hariç seçimlerde gördüğü en yüksek oyla geldik. Dolayısıyla bizim burada bir irademiz var. Biz irademizi ortaya koyar bu ilçeyi yönetiriz. Halk beğenirse bize karşılığını verir. Beğenmezse de cezasını biz çekeriz. Mükafatı varsa da bu bize aittir, cezası varsa da bize aittir. Ama birilerinin şimdiden ortaya çıkarak “siz böyle işler yapmalısınız, bina yapmayı öncelemelisiniz” gibi bizi ilzam etmesini gerektirecek bir durum yok.

“SGK borçlarının dörtte üçü son 10 yıla ait”

 

Devlette devamlılık esas ise ben şunu kavrayamıyorum.  Şimdi deniyor ki Palandöken Belediyesi’nin borcu şu dönemde oluştu, benim görevde bulunduğum dönemde böyle değildi. Bizi itham etmeye gelince devlette devamlılık esas oluyor da, borçlara gelince niye devlette devamlılık esas olmuyor? Bir kaçış kapısı olarak, “o bu dönemin, bu şu dönemin borcu” deniyor. Kaldı ki durum böyle değil! Palandöken Belediyesi’nin SGK borçlarının 4’de 3’ü son 10 yıla ait! Bunlar rakamlarla sabit olan şeyler.

 

Paniklemesinler, panikleyecekleri bir durum yok”

ERKHABER: Belediyenin arsa stoku ne durumda başkanım?

 

MUHAMMET SUNAR: Erzurum’un merkez ilçeleri arasında arsa stoku en az olan belediye Palandöken Belediyesi. Yine merkez ilçe belediyeleri arasında araç ve makine parkı en zayıf belediye Palandöken Belediyesi! Bu tespitleri biz kamuoyu önünde paylaşmıyoruz ama birileri zorla bunları söyleterek ortada bir ihtilaf varmış gibi gösterip, birilerini de bu ihtilafa dahil ederek sulh imzalamak istiyorlar. Böyle şeylere gerek yok. Bizim bir parti terbiyemiz var. Teşkilat terbiyemiz var. Başımızı önümüze eğmişiz işimize bakıyoruz.  Rahat olsunlar. Biz, partinin menfaatlerini onların menfaatinden daha çok önemsiyoruz. Paniklemesinler, paniklemelerini gerektirecek bir durum yok!

 

ERKHABER: Bir de başkanım Nikah Sarayı ile ilgili kredi kullanıldığı konuşuluyor. Kredinin başlangıç tarihinin de seçimlerden hemen sonraki ay olduğu söylentileri var. Böyle bir iddiada var?

 

MUHAMMET SUNAR: Böyle durumlar söz konusu ama bunların ayrıntısı önemli değil. Biz her zaman söylüyoruz. O binayı bitireceğiz. Ben o binanın bitimi için de gereken kaynağı üretmiş durumdayım. O binayı borçsuz bir biçimde bitireceğim inşallah. Ondan sonra değerlendirmesi mevzubahis olduğunda dediğim gibi bir takım parametreler var o parametrelerden bir tanesi bizim bakış açımız. Parametrelerden bir tanesi Palandöken Belediyesi’nin ekonomik durumu. O parametrelerden bir tanesi Palandöken ilçe halkının beklentileri. Dolayısıyla bütün bunlar mevzubahis olduğunda birilerinin burada bizim irademize ortak olarak bizi bir şeylere icbar etmesi, mecbur kılması bizim için karşılığı olan bir durum değil. Ben bunu hiç kaale almam. Bu muhataplarının haddini aşmasıdır!

“Gelsinler arka odayı açayım otursunlar belediyeyi beraber yönetelim”

 

Göreve başladığımız günden bu yana sistematik bir saldırıyla karşı karşıyayız. Onu gönderiyorlar “bunu öyle yapsınlar”, şunu gönderiyorlar “bunu böyle yapsınlar”. Berberde oturuyorlar şu şöyle oldu, kahvehanede oturuyorlar bu böyle oldu. Bahçeyi şu işletiyor bu işletiyor. Kendileri zamanında borç batağında olan bahçeyi, bu dönemde 35 personelle karlı hale getirdik. Halen daha orası belediyenin iştirakleri arasında. Dileyenler işletme ve iştiraklerden bahçenin bu dönem nasıl işletildiğini, önceki dönemlerde nasıl işletildiğini sorup öğrenebilirler. Göreve geldiğimiz günden beri birilerini gönderip “orayı biz biliriz, şu adamı burada tutsunlar” gibi girişimlerde bulunuyorlar. Ben bazen diyorum ki “gelsinler arka odayı açayım otursunlar belediyeyi beraber yönetelim.” Bu ayıp bir şey! Durum kabullenilsin. Burada bu ilçe halkı bize oy vermiş, göreve getirmiş. Bizim yönetme hakkımıza herkes saygı duymalı!  

“Bilinçaltında Ekrem İmamoğlu hayranlığı nedir bu ayıp bir şey!”

 

Şimdi deniyor ki, Ekrem İmamoğlu şöyle yaptı, bunlar böyle yapıyor. Biz yatıp kalkıp birilerine methiye mi düzeceğiz? Köylere gidiyorum taziye evleri yapılmış, bordür taşları döşenmiş. Karolar yapılmış, bizden önce bunları yapanlara zaten teşekkür ediyoruz. Kaldı ki, ben farklı yerlerde, farklı zamanlarda bu ilçe için kim bir taş koymuşsa hepsine isim sayarak da teşekkür etmişimdir. Ama herhalde bizden beklenen oturalım kalkalım gece gündüz işimizi gücümüzü bırakalım bunları methedelim. Bizden bunu bekliyorlar. Bunu diyecek vaktimiz yok arkadaşlar. Gerektiği yerde biz teşekkürü yaparız. Bilinçaltındaki bu Ekrem İmamoğlu hayranlığı nedir? Bu ayıp bir şey!

 

ERKHABER: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

MUHAMMET SUNAR: Biz burada mevcut tabloyu önümüze koymuşuz. Belediyenin eski durumunu içinde bulunduğu durumu hiç önemsemiyoruz.  Hizmet etmenin telaşı içerisindeyiz. Kaynakları en optimal şeklinde kullanmanın gayreti içerisindeyiz. Palandöken Belediyesi’nin giderleri ciddi manada düşmüştür. Önceki dönemlerle bunu kıyaslayabilirler. Neticede takdir Palandöken halkınındır… 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.