Sağlık Haber Girişi : 26 Nisan 2017 17:30

Sağlık Bakanı: Obezite ve tütünle mücadele devam edecek

Sağlık Bakanı: Obezite ve tütünle mücadele devam edecek
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, önemli açıklamalarda bulundu. 2023 yılında Türkiye'de her hastanın tek başına bir odada yatacağını müjdeleyen Akdağ, şehir hastanelerinin devlet hastaneleri gibi ücretsiz olduğunu söyledi.
EKSİ25HABER / ERZURUM - Sağlık Bakanı Recep Akdağ NTV'de Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı. Akdağ, şehir hastanelerinin de devlet hastaneleri gibi ücretsiz olacağını söyledi. DSÖ'den tütünle mücadele konusunda Türkiye'nin ödül aldığını anlatan Bakan Akdağ, "Vatandaşın kendi sağlığına daha fazla önem vereceği bir dönem başlatmak istiyoruz. sağlık sadece hastalandığınız zaman hastaneye gitmek demek değildir. Şimdi biz tütün mücadelesinde DSÖ'den şampiyonluk ödülü aldık. DSÖ'nün öngördüğü 6 tedbiri çok iyi yapan bir ülke olduk. 2012-2016 arasında sigara içme oranı yükseldi. Şimdi mücadeleyi yenileyerek devam ettireceğiz" diye konuştu.

'ZAYIFLATMAK SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN İŞİDİR'

"Göbekleri eritmek, şişmanları zayıflatmak bu o kadar önemli ki. Biz sağlıkta dönüşümde 10 yılda hastalık yükümüzü yüzde 4 azalttık. Ne demek bu? Çocukluk çağı ishalleri, aşıyla engellenebilen hastalıklar, zatürre, verem, beslenme problemler, anne-bebek ölümlerinin yüksekliği Türkiye bunları çözdü. Kronik hastalıklar, bulaşıcı olmayan hastalıklar ile ilgili riskler arttı. Tütün kullanımı ve şişmanlık arttı. Bunlarla mücadele edip de başarılı olan ülke çok az. Zayıflamayı kolaylaştırmak Sağlık Bakanlığı'nın işidir. Gıda firmaları, STK'lar, medya bize destek olacak. Önümüzdeki bir ay içinde ben Bakanlar Kurulu'na takdim edeceğim ve bir programı halkımızın önüne getireceğiz.

'TÜTÜNDE YENİ YASAK ÇOK FAZLA YOK'

Tavsamış denetlemeler veya biraz tavsamış kurumlar söz konusu. Bütün kurumlar, lütfen ne kendisini ne de bizi üzsün. Kapalı alanda sigara içilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kapalı mekanda, içinde tütün olmaması şartıyla nargile içilebilir. Sigarayla ilgili 2 yeni husus var; düz paket ve sigara kutularının kapalı bir yere konulması. Sigarayla mücadele topyekun bir toplum mücadelesi, yalnızca yasaklarla olmaz.

OBEZİTEYLE MÜCADELE ANA OKULUNA KADAR İNECEK

Obezite konusunda ana sınıflarından başlayacağız. Okullarda sağlık beslenmeyi mutlaka öğreteceğiz. Kantinlerde tedbir aldık ama yasaktan ziyade gönüllü yapılması lazım. Bana gündüz yemek yemek yasak ama hanım yukarı çıkınca ben yiyorum yani. Ben kendi bakanlığımda başlattım herkesin hoşuna gidiyor. Restoranlarda kalori uygulaması, her yerde kalorinin renk skalasıyla gösterilmesi... Toplumun tükettiği toplam kaloriyi azaltmak zorundayız. Birçok ülkeye sağlık danışmanlığı verdim bunları yapamazsak Türkiye başarılı olmaz. 2023'e kadar Sağlık Bakanlığı'nın hastaneleri içinde bir odada bir yatakla yatamadığınız hastane kalmayacak, depreme dayanıklı olmayan tek bir bina kalmayacak. Ne yaparsanız, obezitede, sigarada başarılı olamazsanız Türkiye'nin sağlık geleceği yok.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.