Politika Haber Girişi : 26 Nisan 2023 13:58

İYİ PARTİLİ ADAYLAR BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI

İYİ PARTİLİ ADAYLAR BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI
İYİ Parti İl Başkanlığının organizasyonunda İYİ Partili adaylar basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

EKSİ25HABER / ERZURUM - Palan Otel'de gerçekleştirilen kahvaltı programına, milletvekili adayları, Zekai Kaya, Canan Uçar, Fatih Karataş, Ertuğrul Asiltürk, İl Başkanı Fatih Güneyin, Yakutiye İlçe Başkanı Ömür Dadaş, Aziziye İlçe Başkanı Osman Temur ve çok sayıda gazeteci katıldı. 

 

Toplantıda açılış konuşmasını yapan İl Başkanı Fatih Güneyin, Genel Başkan Meral Akşener'in Perşembe günü Erzurum'a geleceğini belirterek, " Tüm hemşerilerimizi, Cumhuriyet Caddesinde yapacağımız esnaf ziyaretine davet ediyoruz." dedi. 

 

 

 

 

Daha sonra Kürsüye gelen İYİ Parti Milletvekili adayı Zekai Kaya, Seçim meydanlarında verilen bir çok sözün takibinin yapılmadığını belirterek, Erzurum'un hakkını almak için aday olduğunu açıkladı. 

 

 

 

 

 

"Tedaviyi yapabilmek için teşhisi iyi koymalıyız." diyerek sözlerine başlayan Kaya, Şunları söyledi;

" Malum Erzurum manevi ve milli şuuru yüksek bir ilimiz. İlimizin geçmiş genel ve yerel seçim süreçleri incelendiğinde  bu manevi ve milli şuurun hemen hemen tüm partiler ve adaylar tarafından ön plana çıkarıldığı; buna karşılık projeler ve somut vaatler üzerinden bir hizmet yarışı yapılmadığı kolaylıkla görülebilir. Az sayıdaki yatırım vaadinin akibeti incelendiğinde de seçim meydanlarında verilen birçok sözün takibinin yapılmadığı görülecektir. Aday olmamda iki parametre çok etkin. Birisi, artık Erzurum siyasetinde elle tutulur gözle görülür projelerin konuşulması, diğeri de uzun yıllardır en güçlü ama en zayıf noktamız olan lobicilik faaliyetlerinin kurumsallaştırılması.

 

 

 

 

 

Peki Sizin Projeleriniz nelerdir bilgi verir misiniz?diye soracak olursanız, projelerden önce mevcut durum analizi yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Önce teşhis yapılmalı sonra tedaviye geçilmelidir.

 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İllerin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasını belli aralıklarla yayınlıyor. En son rapora göre Erzurum Türkiye’de sosyo ekonomik gelişmişlik olarak 61. Sırada yer almaktadır.  Bu rakamın üzerine söylenecek fazla bir şey yok. Devletin kendi resmi kaynakları bunu teyit ediyor. Dış kaynak girişine dikkat çekmek istiyorum. Bunun başında ilin ihracatı gelir. 1970’li yıllarda et ihracatı yapan bir Erzurum’dan nerelere geldik? Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Erzurum’un 2023 Şubat ayındaki ihracatı 1. 014.000 Dolar. 2023 Ocak ayında 1.400.000 Dolar. 81 il içinde 74. Sıradayız. 2022 yıllık toplam bazında yaklaşık 27 Milyon Dolar ihracat toplamıyla 81 vilayet içinde 73. sıradayız. 27 Milyon Dolarlık Erzurum ihracatı orta büyüklükte bir tekstil firmasının yıllık ihracatına eşit. Bu durumda ilin ekonomik kalkınmasından nasıl söz edebiliriz? Yine kişi başına gelire bakalım. 5171 Dolarla Türkiye’de 58. Sıradayız. Türkiye ortalaması 9592 Dolar. Yani neredeyse Türkiye ortalamasının yarısına eşit bir gelirimiz var. Nüfusa bakınca da durumun vehametini görüyoruz. 25.000 Kilometrekare büyüklüğünde ve merkez dahil 20 ilçesi olan ilin nüfusu geçenlerde açıklandı yaklaşık 749.000’e gerilemiş. Bu resmi rakamlar ortada iken ilimizle ilgili hangi gelişmeden söz edebiliriz? Yaşadığımız deprem felaketinden dolayı depremden doğrudan etkilenmeyen illerimiz dahi 6. Bölge teşviklerine dahil edilirken Erzurum’un bu teşviklerden geçici olarak yararlanması ve hala 5. Bölgede görülmesi  asla kabul edilemez bir durumdur.  

 

 

Öncelik Ulaştırma

İlimizin Batıya uzaklığı yıllardır önemli bir sorun olarak ortada duruyor. Yüksek Hızlı Trenin Erzincan’a kadar “yüksek hızlı” olacağı netleşmesine rağmen Erzurum’a doğru devamı “hızlı tren” mi yoksa “yüksek hızlı tren” mi olacak? Bu konuda net bir açıklama yok. Erzincan’dan Trabzon’a doğru mu devam edecek yoksa Kars’a doğru  mu gidecek kesinlik yok. Bu nedenle bu işin takipçisi olacağımızdan bütün hemşerilerimiz emin olsun.
İkinci husus hava taşımacılığı. Erzurum’a yapılan seferlerin azlığı, bilet fiyatlarının yüksekliği ve sefer saatlerinin uygunsuzluğu yine Erzurumlunun önemli bir problemidir. Havaalanı terminal binasının artık yetersiz kalması da ayrı bir sorun olarak ortada duruyor. Bu durumun düzeltilmesi önceliklerimiz arasında olacaktır.
Karayolu Tünelleri
Erzurum için planlanan ve il sınırları dahilinde yapılan tünellerdeki gecikmeler artık yerini bıkkınlığa bırakmıştır. Kop Tüneli 12 yıldır bitirilemedi. İspir ulaşımının direkleri olan Kırık ve Dallıkavak tünelleri aynı şekilde yarım projeler olarak ortada duruyor. Artvin ile bağlantımız olan Pirinkayalar tüneli maalesef tek tüp olarak yapıldı. Bütün bu projelerin takibi yanında Aşkale-Tercan ve Tortum-Oltu arasına tünel ve viyadükler yapılması ile ilgili yetkililer nezdinde girişimlerde bulunacağız.

 

 

 

 

 

Sanayileşmede En Önemli Eksik: Lojistik Merkez ve Demiryolu Taşımacılığı
Erzurum’a katma değer kazandırması beklenen lojistik merkezi Ne yazık Kars ilimize kaptırdık ve tam faal şekilde hizmet veriyor. 
Erzurum Lojistik merkezi kararı alınıp idari bina yapılmasından sonra bu konuda bir ilerleme sağlanamamıştır. Erzurum’da sanayinin gelişmesi fiziki olarak yükleme ve boşaltma alanlarının tamamlandığı, Gümrük Birimlerinin aktif olarak çalıştığı bir lojistik merkezi ile mümkündür. Lojistik merkezinin gelişimi de Erzurum-Karadeniz demiryolu yapımına bağlıdır. Özellikle kaba yüklerin limanlara ulaşması anlamına gelecek bu yatırım sonucunda birçok sanayi firması üretim ve dağıtım üssü olarak Erzurum’u seçecektir. Lojistik Merkezin ve Karadeniz demiryolunun yapımı için gecemizi gündüzümüze katacağız. Benzer Şekilde Bingöl İlimiz üzerinden Mersin Limanına bağlanacak bir demiryolu ağı sanayileşme için önemlidir. İhracatın geliştirilmesi maksadıyla İran-Doğubayazıt-Horasan arasında bir demiryolu tesis edilmesi ticari hacmin geliştirilmesine önemli katkılarda bulunacaktır.

 

 

 

 

 

Turizm

Bildiğimiz üzere Erzurum 2011 yılında yapılan Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunlarından sonra avrupa ve dünya da kayak ve kış sporları ile ilgilenen tüm insanlar tarafından tanınmıştır.  Bu yüzden o dönemde yapmış olduğumuz bu yatırımları liyakatli ve işinin ehli kişiler tarafından kullandırılarak dünya sporuna ve turizmine açmamız gerekiyor. Oda ve yatak sayımızı artırabilmek için Yatırım yapmak için gelen otelcilere köstek değil destek olmamız gerekiyor.  Bu denli güzel ve dünyanın neredeyse hiç bir yerinde olmayan Palandöken dağımızı bacasız bir sanayiye dönüştürüp şehrimiz için katma değer oluşturmamız gerekiyor. Kış turizmi için uçak saatlerimizi çok iyi organize edip yerli turistlerinde şehrimizi tercih etmelerini sağlamamız gerekiyor. 


Yüksek maliyetler ile yapmış olduğumuz bı tesisleri sportif olarak ne yazık ki aktif olarak kullanamıyoruz. En basit örneği Atlama kuleleri,liyakatsiz yöneticiler tarafından kontrol edilerek yaptırılan ve maliyetinden kat kat fazla ödeme yapılarak imal edilen bu sportif amaçla kullanılacak atlama kuleleri Uluslararası standartlara sahip olmadı ve sporcu sağlığı için tehlike arzettiği için müsabaka yapılamıyor hatta ve hatta antrenman bile yapılamıyor. Kayaklı atlama sporcularımız antrenman için büyük bütçeler harcayarak yılın yarısını yurtdışında antrenman yapmak için geçiriyorlar.  


Bugün Karadeniz illerimizdeki yaylalara özellikle körfez ülkelerinden önemli bir ziyaretçi talebi olduğunu görüyoruz. Bizim de Başta Uzundere İlçemiz olmak üzere Şenkaya, Olur, Oltu, Tortum, İspir ve Pazaryolu İlçelerimizde el değmemiş destinasyonlarımızı tanıtmamız ve bölge insanının gelirini yükseltmemiz gerekiyor. Bunun için özellikle yurtdışı bağlantılı tüm acenteler ile birebir görüşmeler yapmayı planlamaktayız. Yine Erzurum’da bir ‘Ramazan Turizmi’ planlamamız var. Ramazan ayına özel turlar düzenleyerek misafirlerimizi rehberler eşliğinde1 ay boyunca ağırlamayı planlıyoruz. Bu konuda özellikle şehir otellerimizin gelirlerinin yükselmesi söz konusu olacaktır. Yine İranlı turistlerin tatillerinde Erzurum’u tercih etmeleri için gerekli girişimleri yapacağız.
Sağlık Turizmi alanında da iddialı olacağız. İlimizde yeni özel hastaneler kurulması artık zaruridir. Gerek yurtiçinden gerek yurtdışından hastaları Erzurum’da tedavi ederek ilimiz sağlık sektörüne katma değer kazandırmayı düşünüyoruz. Bu konuda yapılan sınırlı girişimler maalesef yeterli değildir. Sağlık turizmi kapsamında kaplıcalarımızın tam kapasite ile çalışması ve yeni tesisler kurulması için girişimlerde bulunacağız.


Sıla turizmi önem verdiğimiz konulardan bir diğeridir. Şehir ve ülke dışında yaşayan Erzurumluların yılda en az bir haftayı memleketlerinde geçirmelerini istiyoruz. Bu nedenle küçük metrekareli evler yapılmasından devre mülk sistemine kadar tüm seçenekleri kullanacağız. Hemşerilerimizin memleket havası teneffüs etmeleri, çocuklarının memleket aidiyeti hissetmeleri, bir kısım alış verişlerini şehrimizden yapmaları memleket bilinci için çok önemlidir. Bu konuda hemşeri vakıf ve derneklerimiz ile birlikte çalışacağız.

 

 

Tarım

Erzurum tarımının temelini şüphesiz hayvancılık sektörü oluşturmaktadır. Hayvancılığa destek olarak lojistik merkezimiz sayesinde yeni yem fabrikalarının kurulması için çaba göstereceğiz. Hayvancılıkta en önemli sorun etin karkas olarak satılması ve gelir düzeyinin düşük gerçekleşmesi. Bu nedenle işlenmiş et sektörünü teşvik edeceğiz. Erzurum’un ulusal ve uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren et -et ürünleri, süt-süt ürünleri firmaları olacak. Bu yolla hem et üreticileri hem işlenmiş et üreten firmalar daha yüksek gelir elde edeceklerdir. Bu kapsamda diğer bir projemiz Erzurum’un yurtiçine dağılmış şubelere sahip birkaç mandıra firmasının olması ve bu firmaların markalaşmasıdır. Bu yolla İlimizin tarım ürünlerinin başta büyük illerimiz olmak üzere hemşerilerimizin yoğun yaşadığı yerlerde tüketici ile buluşmasının önü açılacaktır. Yine Malatya ilimizin kaysı üretiminde yaşadığı ivme ortadadır. Erzurum da çilek gibi ürünlerin üretimine yoğunlaşabilir. Bu konuda profesyoneller ile işbirliği kurarak katma değerli tarım ürünlerinin üretimi konusunda adımlar atacağız.

 

 

Üniversitelerimiz

Atatürk Üniversitesi artık akademisyenlerin göç ettiği değil akademisyenlerin tercih ettiği bir üniversite konumuna getirilecektir. Bu amaçla mevcut lojmanlar yıkılarak modern konutlar yapılacak ve hocalarımızın hizmetine sunulacaktır. Akademik yükselme ve teşvik programları yeniden gözden geçirilecektir. Açık Öğretim gelirlerinden tüm akademisyenlerin faydalanması için gerekli yönetmelik değişikliği yapılacaktır. Öğretim üyelerimizin yabancı dillerinin geliştirilmesi için yabancı akademisyenler istihdam edilecektir. Yakın zamana kadar Atatürk Üniversitesi tüm Türkiye’den yoğun öğrenci alırken artan üniversite sayıları ile paralel olarak daha çok yerel bir niteliğe bürünmüştür. Bunu aşmak için gerekli çalışmaları yapılacaktır. Özellikle başta Azerbaycan olmak üzere yabancı öğrencilerin ilimize kazandırılması için seferberlik ilan edilecektir.
Erzurum Teknik Üniversitemiz adeta yazılım üniversitesine dönüştürülecek, Üniversite-Şehir işbirliği ile ilimizdeki işsiz gençlerin yazılım eğitimine yönlendirilmesi sağlanacaktır. Dünyadaki dijital dönüşümün Türkiye’deki en ileri otoritesi Erzurum Teknik Üniversitesi olacaktır. Bu konuda yerli yabancı tüm paydaşlar ile birlikte çalışacağız. Yine savunma sanayi ile Erzurum Teknik Üniversitesi arasında ortak projeler geliştirilmesi için çaba göstereceğiz.

 

 

Ticaret

İşsiz gençlerimizin ileri düzeyde İngilizce öğrenmeleri için Halk Eğitimi Merkezi ve Üniversitelerimiz ile yapılacak işbirlikleri ile yabancı öğretmenlerden dersler almaları sağlanacaktır. Erzurum el ürünlerinin internetten yurtdışına satışı için girişimler başlatılacak, Ticarete ve Sanayi Odamız ve Ticaret Borsamız ile birlikte çalışılarak gençlerimizin kendi işlerini kurmaları ile ilgili danışmanlık faaliyetleri yürütülecektir. KOSGEB destekleri geliştirilecek ve özellikle e-ticaret ile ilgili olarak gençlerimizin bilgilendirilmeleri sağlanacaktır. Benzer şekilde kadınlarımızın gelir elde etmeleri için el yapımı ürünleri başta ABD olmak üzere el yapımı ürünlere önem veren pazarlara ihraç etmek için mikro işletmeler kurulması için çaba gösterilecektir. Bu konuda yurtdışındaki ticari ataşeliklerimiz ile yoğun irtibat sağlanacaktır.  Erzurum’un somut ve somut olmayan kültürel mirası için coğrafi işaret ve patent çalışmalarına hız verilecek ve yerel ürünlerimiz sahiplenilecektir.

 

İlimizde Azerbaycan ve Gürcistan başta olmaz üzere diğer ülkelerin (Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya) Başkonsolosluklar açması için girişimler yapılacaktır. Bu yolla hem turizmin hem ticari ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir adım atılmış olacaktır.

 

Tüm bu işler için her bir projeyi beraber geliştirdiğimiz bizlere destek olan otoritelerimize ve profesyonellerimize teşekkür ediyorum. Bu işlerin bir ekip işi olduğunu unutmadan iş odaklı olarak memleketimizin gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. En büyük gücümüz halkımızın desteği ile lobicilik faaliyetlerimiz olacaktır. Ülkemizin dört bir yanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflarımızı memleketimizi ilgilendiren her konuda istişareye davet edeceğiz. Bürokrasi ve siyaset kurumlarında her bir işimizi tek tek takip ederek sonuçlandıracağımızdan tüm hemşerilerimizin emin olmasını istiyorum." 

 

 

 

 

Toplantıda konuşan Milletvekili adayı Fatih Karataş'ta, " doyduğumuz topraklardan, doğduğumuz topraklara yatırım yapıyoruz." dedi. Amerika'da iş insanı olan Fatih Karataş," İnsanlar hayat standartlarını yükseltmek için yaşar. Hamdolsun bizim Amerika'da standartlarımız yüksek, siyaset yapmamdaki temel gerekçem, doğduğum topraklardaki insanlarında hayat standartlarını yükseltmektir. Bakın Bir muhtar, mahallesinde yaşayan insanların yaşam kalitesini artırmak için mücadele eder, bir belediye başkanı şehrindeki insanların yaşam kalitesini artırmak için çalışır, bir devlet başkanı ise top yekün o ülkede yaşayanların hayat standardını yükseltmek zorundadır. Bizler de siyaset yaparken, taşın altına elimizi koyarak, ilçemizde şehrimizde yaşayan hemşerilerimizin hayat standardını yükseltmek için buradayız. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlayabilmek için, şehirde bitirilen tarım ve hayvancılığı yeniden canlandırabilmek için syaset yapıyoruz.Saha çalışmalarında gençer bana, yrt dışına bizleri ötürebilir misiniz? diye soruyor. İnanın çok üzülüyorum. 14 Mayıs seçimleri sonrasında, seçmenimizin teveccühü ile inşallah İYİ'ler iktidarında bütün sorunları birer birer çözeceğiz." dedi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.