Gündem Haber Girişi : 04 Mayıs 2016 13:34

Uzundere, 'Sakin Şehir' Sertifikasını Aldı

Uzundere, 'Sakin Şehir' Sertifikasını Aldı
Uzundere HES tehdidi altında 'Sakin Kent' sertifikasını aldı. İtalya'da geçen Mart ayında yapılan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısında Türkiye'nin 11'inci 'Sakin Şehri' seçilen Uzundere ilçesi, 'HES tehdidi'
İtalya'da geçen Mart ayında yapılan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısında Türkiye'nin 11'inci 'Sakin Şehri' seçilen Erzurum'un Uzundere ilçesi, ' HES tehditi' altında sertifitasını aldı. Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir'in Seferihisar ilçe Belediye Başkanı olan Tunç Soyer "HES'in ilçedeki ekosisteme vereceği tahribat sakin kent ünvanını üzülerek söylüyorum ki geri alınması sonucunu doğurur ve gerçekten gelecek nesillere de asla açıklaması yapılamayacak bir günah işlenmiş olur" dedi.

BAŞARIMIZ GÖLGELENMEK İSTİYOR

Erzurum, Atatürk Üniversitesinde Mavi Salonda düzenlenen sertifika törenine  AK Parti  Erzurum  Milletvekili Orhan Deligöz, Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve  SeferihisarBelediye Başkanı CHP'li  Tunç Soyer, Vali Yardımcıları,  Uzundere ilçe Kaymakamı Hacı Arslan Uzan,  Uzundere Belediye Başkanı Halis özsoy (AKP),  Erzurum'un ilçe Kaymakam ve Belediye Başkanları, ilçe halkı, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Törende ilk olarak konuşan  Uzundere Belediye Başkanı  Halis Özsoy, "Biz geri kalmışlığımızı aşmak için çok çalışmak zorundayız. Bundan sonrada durmayacağız. İlk hedefimiz  Avrupa'nın kaliteli destinasyon programına girmek istiyoruz. Kapitelizmin ve sömürünün egemen olduğu tek düze bir yaşam tarzının dayatıldığı günümüzde aslında sakin kent bir baş kaldırıdır. Modernizme değil, Akifle ifadesini bulan tek dişi kalmış canavar kavramına karşı. İşte biz de istiyoruz ki yerel ruhu, yerel manayı, yerel rünleri yani benim erik, kaysımı, lor dolmamı yediğimi gibi dünya ulusları da yesin. Fast food kültüründen her şeyin hızlı, karmaşa içerisinde olduğu dayatılan yaşam biciminden, dinginliğe, huzura, sakiliğe gitmek ve öz kültürümüzü tanıtmak istiyoruz. Ama bizi üzen ilçemizde  HES yapılmasının düşünülmesi. Sürdürülebilir enerji diye bir kavram var. Güneşten, rüzgardan ve nehirlerden enerji elde etmek doğrudur. Ama bunun irdelenmesi, incelenmesi, sosyal baskı yönünün araştırılması, yöreninin fauna ve florasına vereceği zararın iyi hesaplanması lazım.  HES projelerinin bazıların da büyük hatalar var. Sanki birileri, görünmez bir el bizim sakin kente girişimizi gölgelemek istedi. Ama biz  Uzundere'deki bilhassa hanımefendilerle ve muhtarlala bunun yanlış olduğunu CED değerlendirme sürecinde yetkililere anlatacağız ve  Uzundere'de  HES'in yapılamayacağını yürekten inanıyorum" diye konuştu.

7 BAŞLIKTA 70 KRİTER ARANIYOR

Belediye Başkanından sonra kürsüye çıkan  Uzundere Kaykamam Hacı Arslan Uzan, şu anda 30 ülkede 208 şehrin 'Sakin Kent' ünvanını elde ettiğini söyledi. 1999 yılında 4  İtalya ketinin bir araya gelerek Uluslarası Sakin Kentler Birliğini oluşturduğunu ve buun da Küreselleşmeye karşı çıkmış bir hareket olduğunu belirtti. Sakin Kent olma ünvanının  Türkiye'de en son kendilerinin aldığını vurgulayan Kaymakam Arslan, bu süreşte kendilerine yardım eden  Seferihisar Beledrile Başkanı  Tunç Soyer'e teşekkür etti. Sakin şehir olmanın 7 başlıkta 70 kriteri bulunduğunu ifade eden Kaymakam Arslan, "Bunların en az yüzde 50'sini sağlamak durumundasınız. Şehrin hava kalitesinden tutun da altyapı, misafir perverliğine kadar herşey inceleneyor. Bu sınavdan başarı ile çıktık ve bugün sertifikamıza kavuşuyoruz. Çok mutluyuz" dedi

MİLLETVEKİLİNDEN TAM DESTEK

Ak Parti  Erzurum  Milletvekili Orhan Deligöz de yaptığı konuşmasında,  Uzundere'nin böyle bir ödülle buluşarak dünyadaki tarihsel yerine ismini yazdırdıklarından dolayı ilçe yöneticileri ve halkı kutladı. Deligöz, " Uzundere 3 bin yıllık bir tarihe sahip ve 30 yıllık bir ilçe. Kavagnın ve hırsızlığın hiç olmadığı, mülayim, yardımsever, kendi ürettiğini tüketen, başkasına ihtiyacı olmayan bir halkı var. Bilmiyordum burada öğrendim. ki  HES ilçe halkının canının yakmış. Mecliste sizlere tam destek vereceğim" diye konuştu.

HES GELİRSE ÜNVAN GERİ ALINIR"

Son olarak kürsüye çıkan Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve  İzmir'in  Seferihisar ilçe  Belediye Başkanı Tunç Soyer,19 Mart'ta sertifikayı büyük bir gururla aldığını söyledi. Bir hız çağında yaşadığımızı ve Cittaslow'un bu hız çağına karşı bir tepki hareketi olduğuna değinen Soyer şunları söyledi.

"Bu öyle bir hız çağı ki kökümüz yokmuş gibi hayat bizle başlayıp biten birşey miş gibi yaşamımızı sürdürüyoruz. Arkamızdaki muazzam hazineyi, atalalarımızın bize bıraktığı bu olağan üstü büyük zengili yokmuş gibi hayatımızı sürüdüyoruz. Kimliklerimizi kaybeder olduk. Kimlik kaybı aslında bir köleleme. O nedenle yaratıcılığımızı kullanmak zorundayız. Bir durup geçmişimizi hatırlamak ve o günün zengilkleri ile önümüzü aydınlatmalıyız. Şimdi  HES'le  Uzundere'nin içinden yaklaşık 12 kilometrelik bir mesafeden geçerek, 1100 dönüm civarında tarım arazisini sulanabilir olmaktan çıkarmak istiyorlar. Bu tahribat olağanüstü büyük zararlar doğurabilecek. İnanın eğer biz torunlarımıza bu çayı, dereyi bırakmazsak asla bizi affetmeyecekler. Çünkü bu sadece suyun akışı ile ilgili bir mesele değil. Buradaki o su bir sistemle, yani ekosistemle dönüyor. Onun içindeki yosunu ile onun yarattığı iklimle onun içindeki balıkla, onu seyreden insanların ruh haliyle bir ekosistem yaratıyor. O suyun akışını gören insanların o suyun verdiği bir maneviyat var. Bir fikri, ruhi tatmin var. Herşeyi bir tarafa bırakın, dolayısıyla bu ekosisteme verilecek tahribat sakin kent ünvanını da üzülerek sölüyorum ki geri alınması sonucunu doğurur ve gerçekten gelecek nesillerede asla açıklaması yapılamayacak bir büyük günah işlenmiş olur. Sakin kentin en temel felsefelerinden biri bu ikincisi ise tarihin korunmasıdır."

Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve  İzmir'in  Seferihisar ilçe Belediye Başkanı olan  Tunç Soyer,  Uzundere ilçe kaymakamı Hacı Arslan Uzan ile Belediye Başkanı  Halis Özsoy'u kürsüye davet ederek 'Sakin Kent' sertifikasını verdi. Prokotol de sahneye çıkarak toplu hatıra fotoğrafı çektirdi. Kaynak: sondakika.com
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.