Gündem Haber Girişi : 20 Ağustos 2014 20:50

Sarıkamış Şehitlerine yürüdüler

Sarıkamış Şehitlerine yürüdüler
Sarıkamış Harekatı sırasında Allahuekber Dağları'nda 1914 yılı Aralık ayında donarak şehit düşen Mehmetçikleri anmak için yaz mevsiminde düzenlenen 'Top yolu yürüyüşü', Erzurum'dan başladı.
Ellerinde Türk bayraklarıyla rölyef önünde hatıra fotoğrafı çektiren katılımcılar, Erzurum'un Köprüköy ilçesine giderek buradaki şehitlik anıtını ziyaret etti. AKUT Erzurum Şube Başkanı Bünyamin Akbulut'un başkanlığındaki Sarıkamış Dayanışma Grubu, daha sonra geceyi geçirecekleri Narman ilçesindeki Çimenli köyünden katılımcılara ve AKUT ekibine bu yolculuğunda Jandarma Bölge Komutanlığı'na bağlı 15 kişilik özel harekat ve 8 kişilik jandarma arama kurtarma timi de eşlik etti.
Jandarma komandoları ile birlikte yürüyüşe başlayan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı ve Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, yürüyüş öncesi yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"22 Aralık 1914 tarihinde 29'uncu tümenin Çimenli- Bardız arasını 2.5-3 günde cebri yürüyüşle tamamlayan kahramanların gittiği yolu dağlarda yatarak 5 günde tamamlayacağız. Şehitliklerin yerlerini tespit edeceğiz. Yanımızda harita mühendislerimiz var. Onlar GPS ile şehitliklerin yerlerini tespit edip topoğraf haritayla tam olarak belirleyecek. Bulunan yerler Genelkurmay Başkanlığı'na rapor edilecek.
Arşivlerden 1914 yılından beri ziyaret edilmeyen şehitliklerin yerleri belirlenmiş olacak. Yol üzerinde inanılmaz çok şehitlik var. Onları sadece köylüler biliyor. Onların tekrar ihya edilmesini sağlayacağız. Ruhlarını şad edeceğiz. Tüm şehitlerin ruhu şad olsun. Şehide hizmet ibadettir."
Mezarların başında Mehmetçikle birlikte dua ettiklerini anlatan AKUT Erzurum Şube Başkanı Bünyamin Akbulut, "Gece çadırda uyuyup, gündüz yürüyerek başlattığımız bu anlamlı kutlamada 105 kilometrelik Top Yolu Şehitliği unutulmamalı. Oralarda yatan şehitlerimiz gözden olduğu gibi gönülden de ırak olmasınlar. Bize bu vatanı emanet eden aziz şehitlerimize bir nebze olsun borcumuzu ödemiş olduk" diye konuştu.Yürüyüşe çevre illerden çok sayıda gönüllü katılırken, yürüyüşe ilk kez katılan Figen Öztürk ise yürüyüşün kendisi için özel olduğunu dile getirerek, "Kendimle şahsen çok gurur duyuyorum fakat bu şehitleri görünce de bir yandan içimi bir burukluk kaplıyor. Babam bunu söylediğinde çok heyecanlanmıştım, geldiğim için de çok mutluyum" şeklinde konuştu.Anma kapsamında, Sarıkamış Dayanışma Grubu ve AKUT üyeleri, Sarıkamış Harekatı'na katılan 29. Tümen'in güzergahı olan Top Yolu yürüyüş programı, Sarıkamış'ta bulunan şehitliklerin ziyaret edilmesiyle son bulacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.