Gündem Haber Girişi : 01 Ekim 2014 01:55

MASAK harekete geçti: Kaynakları kurutulacak...

MASAK harekete geçti: Kaynakları kurutulacak...
MASAK, IŞİD'in para kaynaklarını kurutmak için harekete geçti. Örgüte yapılan bağış, haraç ve petrol satışı mercek altına alınırken, örgütün finans sistemine ulaşması da engellenecek
EKSİ25HABER / ERZURUM - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York BM toplantılarının ardından karar verilen IŞİD'le mücadelenin askeri ayağı dışında iki önemli adım daha atılıyor. Güvenlik tedbirleriyle beraber terör örgütü IŞİD'e katılanların vizeleri iptal edilirken, fon aktaranların da izi sürülecek. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), ABD ve Avrupa ülkelerinin ilgili kurumlarıyla birlikte örgütün finansal kaynaklarını ortaya çıkararak yasal süreç başlatacak. IŞİD için başta Avrupa olmak üzere yurtdışı ülkelerden para transferinin önüne geçilmesi için İçişleri Bakanlığı'nın ilgili birimleri de MASAK'a destek verecek. 

KAYNAĞI KURUTULACAK 

IŞİD'le mücadele kapsamında Ankara- Washington hattında diplomasi trafiği sürerken, askeri, siyasi adımların yanı sıra ekonomik boyutu da masaya yatırılıyor. Bir yandan IŞİD'in finansman kaynaklarının kurutulması diğer yandan Türkiye sınırından yaşanan göç ve mücadele sürecinin maliyeti konusunda kapsamlı bir hazırlık yapılıyor. ABD Hazine Bakanlığı ve Türkiye de dahil müttefik ülkelerin ilgili kurumları, örgüte yapılan bağışlar, haraçlar ve petrol satışını izlemeye aldı. Örgütün uluslar arası destek ağının ortaya çıkarılması için istihbarat örgütleri de çalışma yürütüyor. 

SİSTEMİ KULLANMASI ÖNLENECEK

Örgütün uluslararası finans sistemini kullanmasının önü kesilecek, rehinelerle para toplamasını önlemek için hem askeri hem finansal strateji ortaya konulacak. Örgütün fonlarının en büyük ana kaynağının petrol ve rafine petrol satışları olduğu tespiti yapılırken kaçak yolla yapılan satışların önüne geçilecek. Alıcıların ağları belirlenerek, petrol ve dizel yakıt satışı önlenecek. Sınırlarda petrol sevkıyatını önlemeye dönük özel ekipler görevlendirilecek. Örgüte nakit akışının önü kesilecek. Yardım aktardığı tespit edilen sivil kuruluşlara yönelik yaptırımlar da artırılıyor.

2 MİLYAR DOLAR NAKDİ VAR

IŞİD Musul'a girdiğinde buradaki merkez bankasında bulunan 420 milyon dolara el koymuştu. Örgütün elinde yaklaşık 2 milyar dolar nakit para bulunduğu tahmin ediliyor. Örgütün ele geçirdiği bölgelerde haraç şebekesi kurduğu belirtilirken, bölgedeki inşaat şirketleri başta olmak üzere bütün işletmelerden para topladıkları belirtiliyor. Türkiye de IŞİD'e fon akışını önlemede kilit rol üstlenen ülkelerden biri olacak. Mali Suçları Araştırma Kurulu, gelen ihbar ve şikâyetleri de dikkate alarak örgütle olası bağlantısı bulunabilecek paraların izini sürecek. SABAH

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.