Gündem Haber Girişi : 20 Ekim 2014 18:47

Kışın yolda kalmayın...

Kışın yolda kalmayın...
Kış şartları zaman zaman oldukça zorlayıcı bir hale gelebiliyor. Kış gelmeden yapacağınız birkaç basit kontrol ile bu zor şartları biraz daha kolaylaştırmak sizin elinizde.
EKSİ25HABER / ERZURUM - Kış şartları zaman zaman oldukça zorlayıcı bir hale gelebiliyor. Kış gelmeden yapacağınız birkaç basit kontrol ile bu zor şartları biraz daha kolaylaştırmak sizin elinizde.
Antifriz seviyesini kontrol edin 
Antifriz, otomobilinizin motorunda yer alan soğutma sıvısının donma noktasını daha aşağılara çeken bir katkıdır. Yaz aylarında varlığını çok hissetmesek de kışın suyun donma noktasının altına inen sıcaklıklar size oldukça büyük masraflar açabilir. Bulunduğunuz yere göre değişen oranlarda kullanılan su ve antifriz karışımını kontrol etmeniz ve henüz sıcaklıklar düşmeden tamamlamanız kışın zor durumda kalmamanız için önemli.
Akünüz ne durumda biliyor musunuz? 
Kışın, otomobilinizin aküsüne normal zamanlara göre daha fazla yük biner. Soğuk havalarda ilk çalıştırmalarda motor biraz daha fazla akım çeker ve zayıf aküler bunları karşılayamaz. Kışın kullanılan cam rezistansları, kalorifer gibi yükler de otomobilin aküsünün zayıflamasında rol oynayan etkenlerdendir. Yapılacak basit bir ölçüm ile akünün durumu anlaşılabilir. Beş yıldan daha uzun süredir kullanılan akülerin ise yenilenmesi tavsiye ediliyor.
Deponuzu doldurun 
Şiddetli bir kar yağışında beklediğinizden daha uzun süre trafikte kalabilirsiniz. Bu nedenle deponuzun mümkün olduğunca dolu olması beklenmedik bir durumda zor durumda kalmanızı engeller.
Gör ve görül 
Otomobilinizin ön ve arka aydınlatma ekipmanlarının görevi sadece sizin yolu görmenizi değil başkaları tarafından da görünmenizi sağlamaktır. Bu ekipmanların sağlık çalışıp çalışmadıklarını kontrol etmeniz oldukça önemli.
Lastikleriniz kışa hazır mı? 
İster kuru ister ıslak zemin olsun lastiklerinizin önemi tartışılmaz. Lastiklerinizin diş derinliği 3 mm'nin altındaysa mutlaka değiştirilmesi gerekli. 1 aralıktan itibaren de kış lastiği kullanımının zorunlu olduğunu bir kez daha hatırlatalım.
Sileceklerinizi yenilemeyi unutmayın 
Otomobil kullanırken görüşünüzün açık olması sürüş güvenliği açısından çok önemlidir. Şiddetli yağışlarda eskimiş silecekleriniz ön camı yeteri kadar temizleyemeyeceği için yağışlar tam olarak başlamadan yenileri ile değiştirilmesi size daha iyi bir görüş sağlar.
Cam suyu sanıldığından daha önemlidir 
Kışın diğer araçlardan sıçrayan çamur da yine görüşünüzü olumsuz etkiler. Cam suyunuzun dolu olması gerekmekte. Kaliteli bir cam suyu katkısı kullanırsanız hem cam suyunuz donmayacak hem de camınız daha kolay temizlenecektir.
Cam ve kapı fitillerini ihmal etmeyin 
Kışın donan kapı kilitleri ve camlar daha yola çıkmadan size kabus yaşatabilir. Ayrıca kapı ve cam fitillerinin de zarar görmesi ve umulmadık maliyetlere neden olması da mümkün. Kışın sert yüzünü henüz göstermediği şu günlerde kapı fitillerinize süreceğiniz biraz vazelin sertleşmelerini ve soğuk havalarda yapışmalarını engelleyecektir. 


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.