Politika Haber Girişi : 22 Mayıs 2017 03:30

Efkan Ala, Erdoğan'ın A Takımı'nda...

Efkan Ala, Erdoğan'ın A Takımı'nda...
Efkan Ala, Erdoğan'ın A Takımı'nda...
Erdoğan, "gençlik aşısına" MKYK'dan başladı. 2 üniversite öğrencisi MKYK'ya girdi. MKYK'da Davutoğlu'nun ekibinden isim kalmadı. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Başkanlığı'ndaki "yeni atılım" dönemi için partinin kongreden sonraki en üst karar organı olan 50 üyeli Merkez Karar Yönetim Kurulu'nu (MKYK) yaş, il, politika açısından "denge" eksenine oturttu. Kurmay kadrosunu ağırlıklı olarak genç vekillerle takviye eden Erdoğan, listesinde 2 üniversite öğrencisine de yer verdi.
Erdoğan, MKYK listesinde Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da aralarında bulunduğu 19 ismi liste dışı bıraktı. Erdoğan, koruduğu kurmay kadrosunu ise gençlerle takviye etti. Marmara Üniversitesi öğrencisi Rumeysa Kadak ile İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Yasemin Atasever'e MKYK'da görev verdi. 
Star ve Akşam gazeteleri ile Kanal 24'ün sahibi işadamı Ethem Sancak'ın da sürpriz biçimde yer aldığı liste, Erdoğan'ın Doğu-Güneydoğu Anadolu politikası konusunda da ipuçları verdi. Erdoğan terörle mücadelede "şahin" politikasıyla tanınan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte, açılım sürecinde Dolmabahçe heyetinde yer alan eski bakan K.Maraş Mv. Mahir Ünal'ı da aynı anda kadrosuna dahil etti. Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala MKYK'da yerini korurken, Diyarbakır Mv. galip ensarioğlu bu kez heyete giremedi. 

Dişli gitti 

Ağabeyi 15 Temmuz darbe girişiminin başaktörleri arasında yer almasına karşın düne kadar Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmeye devam eden ve parti içinde tepki çeken Şaban Dişli de, Erdoğan'dan "çizik" yiyen isimler arasında yer aldı. Emine Nur Günay, Fatma Güldemet Sarı gibi "Ahmet Davutoğlu'na yakın" olarak bilinen isimler de Erdoğan MKYK'sında yer bulamadı. 

MKYK dışı kalan eski Kayseri Mv. Yaşar Karayel'in ise yerini Kayseri Mv. olan oğlu Emrah Karayel'e bırakması dikkat çekti. Partinin kuruluşundan bu yana MKYK'da yer alan ve Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Nükhet Hotar'ın, MKYK'da yer almaması ise kulislerde "kabineye gireceği" yorumlarına yol açtı. 

Kabineden 5 temsil

Yıldırım döneminde olduğu gibi MKYK'dan 5 kabine üyesi yer aldı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Adalet Bakanı BEKİR BOZDAĞ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak MKYK'daki yerlerini korurken, liste dışı kalan Kaynak ve Müezzinoğlu'nun yerine ise Başbakan Yıldırım ve İçişleri Bakanı Soylu girmiş oldu. MKYK'daki kadın üye sayısı ise 15'ten 9 düştü. 

Gözler kabine revizyonunda

MKYK seçiminin ardından gözler kabinede beklenen değişikliğe çevrildi. Kulislerde, değişiklik kongre sonuçlarına 2 günlük itiraz süresinin dolacağı 24 Mayıs Çarşamba gününe çevrildi. Yıldırım, bugün ve yarın resmi ziyaret için Gürcistan'da olacak. Erdoğan da 25 Mayıs'ta NATO zirvesi için Brüksel'de olacak. Kabine revizyonunun 24 Mayıs Çarşamba günü görüşebileceği ifade ediliyor. Çarşamba günü Ak Parti grubu kapalı olarak toplanacak. Bu toplantıda Başbakan Yıldırım'ın "grup başkanı" seçilmesi de bekleniyor.

19 isim liste dışı

Ak Parti'de 2. Erdoğan dönemini başlatan kongrede Genel Başkanlık seçiminin yanı sıra MKYK, Merkez Disiplin Kurulu, Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu için de seçimler gerçekleştirildi. Genel Başkan ve organ seçimleri eş zamanlı ve tek zarfla gerçekleştirildi.  Seçimler sonucu Yıldırım'ın MKYK'sından 19 isim liste dışı kaldı. Bu isimler şöyle: Ayhan Oğan, Ayşe S. Köseoğlu, Edibe Sözen, Emine Nur Günay, Nükhet Hotar, F. Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Hüseyin Özbakır, Galip Ensarioğlu, Mahmut Kaçar, Mehmet Müezzinoğlu, Özben Gökçen, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Yaşar Karayel.

31 isim yerini korudu

Yerlerini koruyan 31 isim: Abdülhamit Gül, AHMET SORGUN, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Cevdet Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Efkan Ala, Erol Kaya, Fatih Şahin, Fevzi Şanverdi, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Jülide Sarıeroğlu, Mehdi Eker, Markar Esayan, Mehmet muş, Murat Baybatur, Mustafa Ataş, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Şentop, Mustafa Yel, Nurettin Canikli, Öznur Çalık, Revza Kavakçı Kan, Vedat Demiröz, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış.

Başbakan MKYK'da 

Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra MKYK'ya giren 18 yeni isim: Bülent Karakuş, Cahit Özkan, Ethem Sancak, Hacı Ahmet Özdemir, Harun Karacan, Hatice Kübra Öztürk, İ. Halil Yıldız, İsa Sinan Göktaş, Emrah Karayel,  Mahir Ünal, Mehmet Emin Yılmaz, Recep Uncuoğlu, Rumeysa Kadak, Süleyman Soylu, Tamer Dağlı, Yasemin Atasever,  Zeki Aygün, Zelkif Kazdal

Tayyar Hakem Kurulu'nda

Kongrede yapılan seçimlerle Ak Parti'nin yeni Merkez Disiplin Kurulu, Parti içi Demokrasi Hakem Kurulu ve Siyasi Erdem Etik kurulu da belirlendi. Attığı Tweet'lerle sık sık Gündem olan gazeteci kökenli Gaziantep Mv. Şamil Tayyar Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu'na seçilirken, Erdoğan'ın avukatlarından ve halen Merkez Disiplin Kurulu başkanlığını yürüten afyonkarahisar Mv. Ali Özkaya da aynı kurulda yerini korudu. Seçimler sonucu Ak Parti'nin MKYK dışındaki diğer kurulları şu isimlerden oluştu: 

Merkez Disiplin Kurulu (MDK): Ali Özkaya, Hüseyin Özbakır, Ayhan Sefer Üstün, Serkan Bayram, Kerem Ali Sürekli, Murat Alparslan, Murat Göktürk, Taha Ayhan, Sabri Öztürk, Serap Yahşi Yaşar, Zeynep Yıldız.
Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu: Aziz Babuşcu, Vedat Bilgin, Şamil Tayyar, yedek üye adayları ise Tahir Öztürk, Ömer Özkartal Siyasi Erdem ve Etik Kurulu: Ahmet Cemil Tunç, Mustafa Ünal, Halide İncekara, Güldal Akşit ve Nihat Eri.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.