Gündem Haber Girişi : 20 Ağustos 2014 20:47

Bayram öncesi hastalık şoku

Bayram öncesi hastalık şoku
Erzurum'da büyükbaş hayvanlarda görülen Afrika Hastalığı nedeniyle Kurban Bayramı öncesi tüm hayvan pazarları geçici süreyle kapatılıp karantina altına alınırken, il genelinde hayvan sevkiyatı durduruldu
Güneydoğu Anadolu'da ortaya çıkan ve kısa sürede tüm Türkiye'ye yayılan "nodüler ekzantemi" halk arasında Afrika Hastalığı olarak bilinen virüsten dolayı Erzurum'da 230 büyükbaş hayvan telef oldu. Hayvan ölümlerinden sonra harekete geçen Erzurum İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, il genelindeki hayvan pazarlarını kapatıp karantina altına alırken, Kurban Bayramı öncesinde herhangi bir aksaklık yaşanmaması için hayvan sevkiyatını durdurdu. Afrika Hastalığı ile ilgili açıklama yapan Erzurum İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, hastalığın kesin bir tedavisi olmadığını belirterek, il genelinde yoğun bir aşılama kampanyası başlattıklarını söyledi. Erzurum İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, "Yaklaşık 1 aydan beri tüm ülke genelinde olduğu gibi Erzurum'da da halk arasında Afrika hastalığı olarak bilinen hastalıkla yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bununla ilgili olarak İl Müdürlüğümüzce hem teşhis hem de koruma amaçlı birçok çalışma yapılmaktadır. Bu hastalığın şu anda bize bildirilen kesin bir tedavi olmadığında biz hayvanlarımıza tüm il genelinde başta mihrakların olduğu yer ve çevre illerinde yoğun bir aşılama kampanyasına geçmiş durumdayız. Bu aşılama kampanyasının yanında çiftçilerimizi bilinçlendirme ve bu konularda duyarlı olmalarını sağlamak için elimizden gelen bütün çalışmaları yapıyoruz ve bunun yanında hayvan satış noktalarını kapatma kararı aldık. Çok uzun vadede kapatmayacağız. 25 Ağustos tarihine kadar il genelindeki bütün hayvan satış noktalarını tedbir amaçlı kapattık. Şimdiye kadar bu hastalıkla ilgili olarak ilimizde yaklaşık 230 civarında büyükbaş hayvan telef oldu. Bu konuyla ilgili vatandaşlarımızdan beklentilerimiz var. Vatandaşlarımız kesinlikle hayvan hareketlerine dikkat etmeleri gerekir. Hastalıkların bulaştığı tespit edildiğinde ilçe müdürlüklerimize mutlaka bilgi verilmesini istiyoruz" dedi.

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT
Kurban Bayramı öncesinde herhangi bir sorun yaşanmaması için gerekli bütün çalışmaları yaptıklarını ifade eden Erzurum İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, hastalığı önleyebilmek için aşılamanın yapılmasına özellikle dikkat ettiklerini söyledi. Akar, "Bu aşı olmadan biz kurbanı dışarıya göndermiyoruz. Bununla ilgili vatandaşlarımızı bilgilendirdik. Vatandaşlarımız kurbanlık alırken hayvan satıcılarından bu aşının yapılıp yapılmadığına dair belge isteyebilirler. Hayvanın dış görünüşüne bakarak hayvanın vücudunda sarı benekler ve şişkinlikler varsa buna dikkat etmeleri gerekir. Kontrollü yerlerden kurbanlık bakmalarını istiyoruz. Kurban Bayramı öncesinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmasın diye bütün önemli tedbirlerini şu anda almış bulunmaktayız. Erzurum büyük bir yer büyükbaş hayvancılığının potansiyeli yüksek olduğu bir yerdir. Yani bu sadece Erzurum'u etkilemez bir çok yeri de etkileyebilir. Erzurum İl genelinde hayvan satış noktalarında ve hayvan hareketlerini şu an itibariyle durdurduk" şeklinde konuştu.
Öte yandan, Kurban Bayramı öncesinde hayvan pazarının kapanmasıyla işlerinin durduğunu söyleyen kurban satıcıları, yılda bir kez iş yaptıklarını bu sene de böyle bir hastalıktan dolayı mağdur olduklarını ifade etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.