Gündem Haber Girişi : 24 Ağustos 2016 17:08

ABD Başkan Yardımcısı Biden: Gülen'i iade edebiliriz

ABD Başkan Yardımcısı Biden: Gülen'i iade edebiliriz
ABD Başkan Yardımcısı Biden, FETÖ elebaşının iadesine ilişkin olarak, "Amerikan mahkemelerine bu belgelerin takdim edilmesi lazım. Bu şekilde Gülen'i teslim edebiliriz"dedi.
EKSİ25HABER / ERZURUM - Başbakan Binali Yıldırım ve ABD Başkan Yardımcısı Biden ortak basın toplantısı düzenledi. ABD Başkan Yardımcısı Biden, TBMM'yi gezdim ve siz çok şükür ki orada değildiniz" dedi.

Biden konuşmasından önemli satır başları şöyle oldu:

Ziyaretim ile dünyaya mesaj verdik. Müttefik olarak şunu söyleyebilirim ki ABD Türkiye'yi her zaman desteklemektedir.

Türk halkı ve hükümeti herhangi bir şekilde yardım isterse bunu sağlayacağız.Demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz.

ABD 15 Temmuz'u derhal kınadı. Türkiye'ye desteklerini bildiren ilk liderlerden birisi Obama'dır.

"OLAYLARIN CİDDİ OLUP OLMADIĞINI ANLAYAMADIK"

Olayların ciddi olup olmayadığını anlayamadık. TBMM'yi gezdim ve siz çok şükür ki orada değildiniz. Sizin parlamentoda olmakta ısrar etmeniz sizin kararlılığınızı gösterir.

Sadece harabeye çeviren bu ihanet neticesinde sadece TBMM değil Türk halkının güvenlik duygusu da zedelenmiş oldu. Bütün dünya bunu seyrederken onlar Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'a geldiğini gördüler.

Cep telefonu ile yapılan görüşmeyi izledik. Türkiye yerine biz olsaydık tüm dünya bunun neticesini görürdü.

Türk halkının cesaretine hayran kaldık. Demokrasilerini korumaya çalıştırlar. Siz onlara şehit diyorsunuz biz onlara kahramanlar diyoruz. Tekrar Sayın başbakan'a ve tüm Türk halkına hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevdiklerine baş sağlığı dilemek istiyoruz.

Kahramanlıklarını alkışlamakla kalmıyoruz demokrasiye bağlılıklarını da alkışlıyoruz. Darbe girişimini desteklemedik. Derhal kınadık.

"TÜRKİYE'NİN ABD'DEN DAHA İYİ BİR DOSTU YOKTUR"

Türkiye'nin ABD'den daha iyi dostu yoktur. Biz her zaman ortak değerler için birlikteyiz.

Bu olayın sorumlularını size getirmek için özel olarak Başbakan'a da söylediğim gibi.. Anlıyorum sizin onun hakkında çok yoğun hisleri var. Biz Türk yetkililer ile işbirliği içindeyiz.

Bizim hukuk uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışıyorlar. FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi için deliller inceleniyor. Bu belgelerin hazırlanması gerekiyordu. Bizim hiçbir şekilde herhangi bir şekilde korumak özellikle müttefikimizi karşısında bir suçluyu koruyamayız.

Türk mileltinin kızgın olduğunu anlıyorum ama bundan şüpheniz olmasın ki süreç devam edecek. Türk hükümetiyle işbirliği yapacağız. Hiçbir ülke böyle birşeye tolerans gösteremez

Amerikan mahkemelerine bu belgelerin takdim edilmesi lazım. Bu şekilde Gülen'i teslim edebiliriz. Bunu yapmaya devam edeceğiz.

İlave bilgiler aldıkça bunları işleme koyacağız. Bizim hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak, özellikle bir müttefikimize zarar veren bir kişiyi korumayız. Bizim yasalarımıza uyma mecburiyetimiz vardır.

Amerika yasalarına göre, Amerika'nın hiçbir başkanının kendi gücünün dışına çıkma yetkisi yoktur.

"KOALİSYON KUVVETLERİ DAEŞ'İ VURMAYA DEVAM EDECEK"

Koalisyon kuvvetleri DAEŞ'i vurmaya devam edecek. Biz daimi bir politik çözüm yolu bulmak için çalışacağız. 3 milyondan fazla göçmene kucak açtığınız için teşekkür ediyorum.

Biz ABD ve Türkiye olarak Kıbrıs liderleri ile konuşmaya devam edeceğiz. Bölgede enerji güvenliğini sağlama konusunda müzakere ettik.

Bizim halklarımız arasındaki bağlar resmi bağların dışına çıkar. Bu ilişkinin uzun bir tarihi vardır. Biz kendi hayranlığımızı ifade etmek istiyoruz. Sokaklara dökülmenize hayran kaldık. Demokrasinize sahip çıktınız.

"ABD İLE TÜRKİYE'NİN KÖKLÜ İLİŞKİLERİ VAR"

Bu ziyaret sırasında başta 15 Temmuz kanlı darbe girişimi olmak üzere birçok konuda fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladık.

ABD ile Türkiye'nin köklü ilişkileri var. Bu ilişkilerin olumsuza dönüşmesine asla müsade etmememiz gerekiyor.

Teröristbaşının iadesi, "Cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse, buradaki işbirliğimiz artarak devam ederse, Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü, bu konudaki hayal kırıklığı da çok hızlı bir şekilde müspete dönecektir

Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yaptık. Suriye'de durum içaçıcı değil. Türkiye 3 milyondan fazla insana kucak açtı. Ancak bu sürdürülebilir bir durum değil.

İki tane hassasiyetimiz var. Birincisi Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasıdır. Türkiye güneyinde bir Kürt devletini asla ve asla kabul etmiyor.

Diğer hassasiyetimiz her etnik grubun Suriye'de temsil edilmesidir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.